Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce mâncăm toamna? (II) Dr. MIHAELA BILIC (medic primar diabet și boli de nutriție): „Sistemul imunitar are nevoie de o alimentație echilibrată: câte un pic din toate”

Rețeta magică: probiotice și prebiotice

– În textul publicat în numărul trecut al re­vistei, anunțați un subiect important: alimen­tele și imunitatea. Există vreun regim special care să ne ferească de boli?

– Pentru întărirea sistemului imu­nitar, pe locul întâi, cu toate că nu prea ne dăm sea­ma, este să mân­căm produse probiotice și pre­bio­tice. 75-80% dintre celulele noas­tre imunitare sunt produse în intestin și – cul­mea! – se ba­zează pe niște colonii de bacterii! Nu rea­lizăm că acești „colocatari” ai or­ga­nis­mului au gri­jă de sănătatea noastră. Un sis­tem imunitar puter­nic e depen­dent de echilibrul dintre culturile de bacterii bune, care cu cât sunt mai puternice și mai mul­te, cu atât pot lupta, anihila și îm­piedica multi­pli­carea agenților pa­togeni. Și atunci trebuie să avem mare grijă de aces­te colonii de bacterii. Aten­ție, bacteriile din orga­nismul uman – fie că sunt pe pie­le, fie că trăiesc în intestin, în cavitatea bucală sau pe mucoa­se – sunt circa două kilograme, năucitor! Convie­țuim cu două kilo­grame de bacte­rii; avem de zece ori mai multe bac­terii de­cât celule în orga­nism! Fiind de ordin micro­scopic, nu prea le con­știen­tizăm prezența. Cul­mea e că atunci când auzim de bacterii, ne gândim la ceva rău, eventual la vreun tratament pe care trebuie să-l urmăm pen­tru a scăpa de ele, numai că aceste bac­te­rii sunt bine inten­ționate, sunt acolo ca să ne apere!

Pentru a le ține în echilibru, avem nevoie de două produse. În primul rând, de probiotice (care înseam­nă pro-viață), pe care le aducem în organism prin ali­mentele fermentate, ce conțin culturi de bacterii vii, care repopulează, întăresc și colonizea­ză intes­ti­nele. Orice aliment fermentat – fie că e vorba de iaurt, de borșul cu care acrim ciorba, de zeama de varză, de murături sau de brânzeturile fermentate, mucegăite – înseamnă o infuzie de bac­terii vii, de fermenți activi, care, odată ajunși în in­testin, com­pletează și diversifică flora bacteriană benefică. În con­cluzie, este obligatoriu să consu­măm alimente fermentate în perioada rece. Dintre acestea, iaurtul este cel mai cunoscut: conține bifi­do­bacterii și lacto­bacili, fiind totodată un aliment hrănitor și foarte gus­tos, care n-ar trebui să ne lip­sească de la micul dejun.

Foto: Shutterstock – 5

În al doilea rând, avem nevoie de prebiotice (care înseamnă „înainte de viață”) – produse care, odată ajunse în intestin, devin hrană pentru bac­teriile exis­tente acolo. Bacteriile din intestin se hră­nesc cu fibre. Toate produsele alimentare – fie că e vorba de cereale, de legume sau de fructe – con­țin fibre și un tip de amidon. Chiar dacă de unele din aceste ali­mente ne ferim, pentru că îngrașă (și aici aș aminti die­tele proteice, care elimină făinoa­sele din alimen­tație, de dragul siluetei), noi nu realizăm că lipsa to­tală a produselor făinoase din alimentație înfome­tează aceste colonii de bac­terii, care vor muri de foame, pentru că nu mai au cu ce să se hră­nească. În acest context, trebuie să avem grijă de apărătorii organismului, să-i hrănim cu ce le tre­buie. Iar bac­teriilor le trebuie fibre și un tip de ami­don numit „amidon rezistent”. Culmea, acest tip de amidon nu-l putem absorbi, deci nu în­grașă, însă ajunge nedigerat în intestinul gros și acolo hrănește coloniile de bacterii. Găsim acest tip de amidon bene­fic într-un aliment pe care mulți români l-au uitat: sa­lata orien­ta­lă, făcută din car­tofi, ouă, măs­line, ceapă… care se mă­nâncă rece. Prin răcirea carto­filor fierți, amidonul crista­li­zează; re­zultă amidonul rezistent, care nici nu îngrașă foarte mult, și este și hra­na per­fectă pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Mai putem consuma ami­don rezis­tent din orez rece sau din paste făi­noase reci – salate italiene din pas­te reci. Aceste ali­mente sunt binevenite pentru co­lo­niile de bac­terii care se hrănesc cu ami­don re­zistent, rece. Așa­dar, pro­bio­ticele și prebioticele sunt pe pri­mul loc la capitolul imunitate!

Omega 3: conserve de sardele

Apoi urmează acizii grași esențiali – obligatorii, pentru că au efect antiinflamator și echilibrează schimburile dintre ce­lule. Totul func­ționează mai bine în prezența lor. Niciodată nu avem prea mulți în organism, așa că e bine să con­sumăm alimente bo­gate în Omega-3, tot timpul anului! Cea mai la îndemână sursă este peștele gras, care (atenție!) nu trebuie nea­părat să fie proaspăt sau sălbatic! Poate să fie și o banală conservă de sardi­ne! Cu cât sunt mai mici peș­tii, cu atât sunt mai bogați în Ome­ga-3, pen­tru că Omega-3 vine din alge și din planc­ton. Noi, oamenii, nu pu­tem să-l asimilăm, de aceea tre­buie să mâncăm peș­te și fructe de mare. Peștele mic (hamsie, șprot, sardi­nă), care se hrănește cu alge, va avea întotdeauna mai mult Omega-3 decât un peș­te mare ca somonul, care conține Omega-3 „la mâna a doua”, pentru că a mâncat pești mici. Pri­mul producător de Omega-3 este peștele mic, banal, aflat la baza lanțului trofic! Lumea nu-i prea apreciază, dar ar trebui să știe că a­cești pești nici nu prezintă risc de contaminare cu mercur, fiind atât de mici. În con­clu­zie, o banală conser­vă de sar­dine este o sursă per­fectă de Omega-3, nu ne tre­buie so­mon sau ton sălbatic, proas­păt și scump, pentru a ne îngriji de sănătatea siste­mu­lui imunitar!

Vitaminele C și D

Am lăsat pe ultimul loc rolul vitaminelor în imunitate tocmai pentru că există numeroase mituri. Toată lumea știe că Vitamina C crește imunitatea, însă dacă ne propunem să mâncăm alimente din care organismul să-și extragă singur Vitamina C, riscăm să ne îngrășăm foarte tare. Asta, pentru că vitamina C este extrem de fragilă, se oxidează ra­pid, se pierde la 48 de ore de la cules, scade la jumă­tate prin fier­bere, indiferent că vorbim de legumele sau de fructe­le care o conțin. E limpede, așadar, că niciodată nu avem suficientă Vitamina C din ali­mente în orga­nism. Eu recomand suplimente de Vitamina C în perioada în care vrem să ne creștem imunitatea – de la 0,5 la 1 gram pe zi.

În sezonul rece, avem nevoie și de Vitamina D, pentru că zilele s-au scurtat și soarele se arată ra­reori pe cer, iar această vitamină are un rol esențial pentru fixarea calciului în organism. Când vine vorba de Vitamina D (că tot este la modă, de când cu pan­demia) aș pune accentul pe alimentele bogate în Vitamina D, nu în vitamina sintetică din supli­mente. Noi am cam pierdut din vedere consumul de ficat (ficat de pui, de porc sau de vițel, gătit sau la grătar) ori de pate de ficat, chiar dacă eram o țară cu tradiție în consumul de organe animale. Nu în toate țările din Europa se mănâncă organe, însă fi­catul este o sursă perfectă de Vitamina D naturală. Găsim Vitamina D și în gălbenușul de ou sau în grăsimea din unt, care n-ar trebui să ne lip­sească de pe masă, măcar de trei ori pe săptămână. Mă reîn­torc la sfatul de a nu mânca dietetic în perioada toam­­nei, pentru că diete­tic nu înseamnă mereu și sănă­tos! Vitamina D este o vitamină liposolubilă, care se gă­sește în grăsime – în unt, în peștele gras, în ou, în ficat. Pentru regnul animal, ficatul este un depozit de Vitamina D și de fier. Iată de ce trebuie să avem o alimentație va­riată, cu „câte un pic din toate”! Alimentația echi­librată și variată – din care să nu lipsească nimic folo­sitor, dar care să nu se trans­forme în abuzuri – este mai bună decât să cazi în extrema vege­tariană sau vegană, care consideră că toate alimentele de origine animală sunt „murdare” și nerecomandate con­sumului uman. Nu este așa! Noi sun­tem făcuți să digerăm și să absorbim mai bine nu­trienții din produsele de origine ani­mală. Și atunci, nu trebuie să cădem în extrema unui vegeta­rianism prost înțeles, pentru că sănă­tatea noastră va avea mult de suferit. În plus, sezonul rece nu e un moment bun să fim vegetarieni!

„Farfuria trebuie să se coloreze în funcție de anotimp”

– Cum exemplul personal e cea mai bună reco­mandare, vă rog să ne spuneți ce mâncați dvs. toamna!

– Sinceră să fiu, cred că mănânc mai prost decât mi-aș dori s-o fac… Și asta se întâmplă pentru că sunt mereu „în priză”, pe drumuri sau cu program „zi-lumină”, și niciodată nu reușesc să trăiesc în pre­zent, ca să mă bucur de abundența de vegetale care e acum pe piață. Chiar zilele trecute, mama a copt multe vinete pentru zacuscă și, în loc să-mi fac și eu o salată de vinete, să le mănânc proaspete, am pre­ferat să le pun la congelator.

Toamna asta, recunosc, am făcut o cură de pru­ne, ca niciodată! Mereu am fost îndrăgostită de prune, iar intestinele mele aveau nevoie de această cură, care mi s-a părut binevenită din punct de vedere digestiv. Nici nu cred că am luat kilograme în plus, pentru că am mai tăiat din lista de bucate clasice, ca să rămân în buget. În rest, n-am făcut modificări spectaculoase în alimentație față de astă-vară, dar am observat deja că ideea de a mânca o salată asortată nu mi se mai pare la fel de atrăgătoa­re și am trecut pe legume gătite sub orice formă, așa, fără niciun fel de carne. Îmi place foarte mult ghiveciul de legume, în care am început să pun, cu­rajoasă, bucăți tăiate din ce în ce mai mari. Până acum eram obișnuită să tai legumele mai micuțe, dar am constatat că legu­mele tăiate „ciobănește”, unele lăsate cu tot cu coajă (eu vinetele le pun cu coajă în mâncare), par mai bune la gust. Ghiveciul de legume este o mâncare ușor de digerat, pe care o putem consuma rece și fără pâi­ne. Eu pun și doi, trei cartofi în ghiveci, pentru că-mi plac mult carto­fii. Am constatat că mâncarea de legume este alca­lină, nu acidă, așa cum sunt legu­mele crude, așa că o prefer. Aș mânca tocănițe de legume și ciorbă me­reu, vă spun sincer că nici nu-mi mai amintesc când am gustat ultima dată car­ne toamna asta, grație acestor ghiveciuri de legume – și știți că n-am nimic îm­potriva cărnii!

Un alt aliment care îmi place și care nu lipsește niciodată din dieta mea este ciorba. Ingredientele din ciorbă nu prea variază în funcție de sezon, așa că mă bucur de ciorbe tot timpul anului – e alimen­tul perfect pentru cei care nu vor să se îngrașe și oferă „la pachet” atât nutrienții de care are nevoie organis­mul, cât și o parte din hidratare. Acum, însă, aștept cu nerăbdare zeama de varză, să acresc o cior­bă cu afumătură, de care mi-e tare poftă! (Râde) Mulți asociază cu sezonul rece aroma de mere cu scorți­șoară la cuptor, însă, pentru mine, ciorba cu afumă­tură acrită cu zeamă de varză e semnul că trăiesc în plin sezon de iarnă.

Chiar ieri am trecut pe lângă o florărie, am văzut în vitrină dovleci decorativi și atunci mi-am dat seama că a venit toamna și n-am mâncat dovleac – nici plăcintă, nici dovleac la cuptor. Așadar, se con­firmă că sunt ușor decalată și nu trăiesc deloc în pre­zent… Doamne ajută, că nu dispare dovleacul mâine, dar îmi dau seama că sunt un exemplu nega­tiv: dacă nu suntem atenți, anotimpurile trec pe lân­gă noi și farfuria din fața noastră nu se colorează atât cât ar merita, în funcție de anotimp. Și e păcat, pentru că toamna asta e tare bogată și frumoasă – de la legu­mele din farfurie, până la frunzele copa­cilor care se transformă-n spectacol! Pen­tru mine, nu există o perioadă mai frumoasă ca luna octom­brie. Și e obli­ga­toriu să ne bucurăm mă­car de cu­loarea din farfu­rie, dacă de vremea de-afară nu prea ne putem bucura, din cauza ploii…

„Toamna e pe sufletul meu”

– Cum arată o zi fericită de octombrie, pentru dvs.?

– Toamna este anotimpul perfect pentru mine, pentru felul în care îmi place să mă bucur de viață. Așa cum primăvara fac obligatoriu o deplasare de două săptămâni să văd caișii înfloriți de pe malul Du­nării, la fel fac toamna, ca să-mi încânt privirea și să-mi vopsesc sufletul în culorile pădurilor. Ur­mă­resc an de an pădurile de foioase de pe Valea Pra­hovei și Valea Oltului, mă duc să văd frunzele îngăl­benite, aurii sau transformate-n rugină… Este o bucurie deplină! Natura îmi aduce fericire! Primă­vara îmi pare sub presiune, aștept explozia sevei, ava­lanșa de muguri… Trezirea naturii la viață e vio­lentă și mult mai dinamică, pe când toamna mi se pare molcomă, blândă, se strecoară și un pic de me­lancolie acolo, poate de aceea e… pe sufletul meu! Aștept să iasă și soarele acela blând de toamnă, ca să mă pot bucura de aerul rece și clar, de peisajele scăldate-n lumina lui aurie, cum nu mai vezi în alt anotimp. Totul e curat, e frumos, parcă și cerul ca­pătă o altă înălțime… Toamna mă plimb mult – e ade­vărat, cu mașina, îmi recunosc păcatul, dar pe dru­muri scurte, cu 40 de kilometri la oră, ca să mă pot bucura de natură. Și când pășesc în pădure, mă bucur mult de arome – ador mireasma de frunze moarte și de pământ jilav, pe care numai toamna o poți simți. În viziunea mea, toamna nu are nicio tristețe! Mi se pare că natura ne învață că, iată, an de an, totul se reînnoiește, și frunzele acestea su­perb colorate tre­buie să moară acum, ca să se în­toarcă pline de viață și sevă la primăvară. Nu e nimic pesimist în asta! E ciclul vieții, pur și simplu. Păcat că nu putem să re­naștem și noi, oamenii, an de an, precum natura!

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/11/01/ce-mancam-toamna-dr-mihaela-bilic-medic-primar-diabet-si-boli-de-nutritie-vrem-nu-vrem-pe-vreme-rece-avem-un-apetit-special/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian