ROMÂNI CARE AU REUȘIT
Bucureștenii care preferă să-și cumpere legume și zarzavaturi cultivate la țară, în câmpiile roditoare din sud, au întâlnit-o, cu siguranță, pe Mamaie, în piețele din Capitală, pe unde-și vinde roadele, de vreo 40 de ani. De curând, bunătățile ei pot fi primite direct la ușă, grație paginii de facebook numite Grădina lu’ Mamaie, unde pot fi comandate săptămânal. Cum s-a întâmplat ca o simplă grădină să ajungă pe internet și să devină afacere, am aflat chiar de la autorii întâmplării: Floarea Totu și nepotul ei, George Albină.
Bulgarii din Băleni

Mamaie Floarea poate fi întâlnită în piața din Buftea, satul transformat în oraș din apropiere de București, unde-și vinde bunătățile de vreo șapte ani. Înainte venea cu marfa în Capitală, în Piața Matache, la Obor sau în Rahova, de unde-a fost nevoită să se tot mute, din cauza renovărilor. Are 75 de ani și e la fel de roșie în obraji ca ultimele roșii de seră, așezate în mormane, în fața ei. „Anul ăsta, a ținut vremea caldă cu noi, și uite, avem încă roșii, deși suntem la capătul lui Noiembrie. Îs ultimele. Peste iarnă, mai vând doar legume, morcovi, țelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă roșie și praz”, spune Mamaie, vorbind iute și grăbit, ca în sud.
Floarea Totu zisă Mamaie e de loc din Băleni, un sat de bulgari grădinari din județul Dâmbovița, despre care povestește cu mare fală: „Bunicii și străbunicii noștri au înființat satul. Erau bulgari, fugiți la nord, peste Dunăre. Ca să-și piardă urma de statul bulgar, care voia să-i ia înapoi, s-au declarat sârbi. Așa s-a și numit satul mult timp, Băleni Sârbi. S-au pus pe muncit și au ținut cu legume toate marile piețe din București”.
Înainte de-a se mărita, Mamaie Floarea a lucrat la CAP. Apoi, așezată la casa ei, a avut în ogradă de toate, și cai, și vaci, și porci, că altfel n-ar fi avut cum să-și crească cei trei copii. Cât timp era plecată la piață, de gospodărie se ocupa soțul ei și, pe măsură ce-au crescut, și copiii. I-a-nvățat cu munca de mici, cum și pe ea o-nvățaseră, cândva, părinții și bunicii. Și fiindcă dragostea de pământ este molipsitoare, se ocupă și ei, în continuare, de grădinărit, chiar dacă au, fiecare, slujbele lor. O muncă fără vacanță, și fără odihnă, că animalele și pământul nu-ți lasă răgaz pentru așa ceva. „Am stat acasă doar la sărbătorile mari”, zice Mamaie Floarea. „În rest, tot aici mă găsești, la piață. Acasă lucră acum fiul și nora mea, are și servici, dar e tare vrednică!”.
Povestea Mamaiei Floarea se potrivește cu întregul sat. Tradiția legumiculturii a fost transmisă din tată în fiu, ea devenind, pur și simplu, o artă a lucrării pământului. Așa a ajuns Băleniul celebru, o adevărată capitală a României, în ceea ce privește producția de legume și zarzavat.
Rugăciunea din zori de zi

– Mamaie Floarea, cum au devenit bulgarii din România campioni la morcovi și pătrunjel? În toate piețele, legumele dvs. sunt fruntea…
– Primul secret e pământul. E bun de la Dumnezeu, dar îl și îngrijim, ca pe ochii din cap. Așa cum omului îi place să mănânce bine și sănătos, și pământului, tot la fel. Noi nu folosim nici un fel de îngrășământ chimic, doar bălegar de vacă, de oaie, de găină sau de cal, fiecare la altă cultură și în alt moment al anului, așa cum am învățat din bătrâni. Primăvara, cosim urzicile și, la vremea stropitului, facem din ele o fiertură pe care o amestecăm cu lapte, și cu zeama aia dăm pe plante, ca să le ferim de dăunători și de boli. Cum să nu fie gustoase legumele, dacă nu le atingi cu chimicale, și mai spui și câte o rugăciune, dimineața, când apucă soarele să răsară. Muncă și încredere în Dumnezeu. Ăsta este secretul.
Piața din pragul ușii

Anul 2020, primăvara. Stare de urgență, cu restricții, teamă și confuzie. Pentru prima dată în 40 de ani, de când își vinde zarzavaturile la piață, mamaie Floarea Totu a fost nevoită să arunce la gunoi grămezi de ridichi. Roșii, proaspete și zemoase, mai mare dragul să fi ajuns pe masa unor clienți. Dar unde să vinzi? Piețele fuseseră închise, oamenii, ascunși în case, de frica pandemiei care începuse să facă primele victime. În aceeași perioadă și din aceleași motive, și nepotul lui Mamaie, George, împreună cu prietenul său cel mai bun, Gabriel Staicu, originar din Brăila, au rămas fără slujbă și nu prea știau cum să-și cotească viața. Necazul mamaiei Floarea i-a pus pe gânduri, și de aici până la a încerca s-o ajute n-a mai fost decât un pas. „Aveam prieteni pe facebook, care promovau diverse produse românești, și așa ne-a venit ideea să facem și noi la fel, pentru ceea ce Mamaie producea în grădina ei. Am început cu o postare simplă, pe pagina mea, iar reacțiile au fost uimitoare: într-o singură zi, am primit 20 de comenzi, pe care le-am și livrat unor clienți din București”, își amintește George Albină. „Am înțeles că se schimbă ceva. Oamenii începeau să-și dorească mâncare curată, adevărată, din gospodării țărănești. Eram pe drumul cel bun”. Fără să se gândească prea mult, George și Gabriel au creat rapid o pagină de facebook, pe care au numit-o Grădina lu’Mamaie, ca să le fie clar clienților de unde provine marfa pe care o primesc. „Se pare că oamenii s-au bucurat de posibilitatea să vină piața la ușa lor, dacă ei nu prea mai ieșeau din casă. În plus, mulți ne-au spus că legumele noastre chiar au gust, că le amintesc de copilărie, de casa bunicilor. Iar faptul că n-am apelat la firme de curierat sau alți intermediari pentru livrarea produselor i-a bucurat și mai mult. Răsplata noastră e fiecare client care ne-a rămas fidel sau pe care l-am câștigat în timp”.
În perioadele de vârf, primăvara și vara, până spre începutul toamnei, băieții făceau livrări timp de trei zile, în fiecare săptămână, vineri, sâmbătă și duminică. Odată cu răcirea vremii, livrările se fac doar duminica sau chiar mai rar, pentru că nu mai sunt, deocamdată, produse de sezon, iar decembrie și ianuarie sunt luni destinate mai ales pregătirilor pentru un nou an agricol. Dar ca să-și câștige și să-și fidelizeze clienții, cei doi au extins oferta Grădinii lu’Mamaie, adăugând în lista de produse ce pot fi comandate și mere de Voinești și dulcețuri bio.
George are 23 de ani, Gabriel 28, și între timp sunt amândoi absolvenți de Psihologie. Asta nu-i împiedică să-și dorească să transforme Grădina lu’ Mamaie într-o afacere. „Intenționăm să creăm un spațiu comun de lucru al producătorilor locali, dar unul fizic, în care să ne putem vedea cu clienții față în față. Încercăm să impulsionăm producătorii locali, care n-au avut resurse până acum, creându-le o rampă de lansare”. Mai au, de asemenea, un plan măreț: să organizeze și work-shop-uri, direct în grădina din Băleni, să invite oamenii să-și cultive și să-și culeagă singuri legumele, numind experiența asta poate chiar „Acasă la Mamaie”.