Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un război care ne privește direct

Dacă mai avea cineva vreo îndoială – și sunt destui care relativizează realitatea, chiar și în momentele astea – acum e limpede: Vladimir Putin nu are imaginație și nici că-i pasă de asta! A copiat, aproape la virgulă, inclusiv actele justificatoare ale intervenției din Georgia, din 2008, și a folosit din nou, în cazul Ucrainei, aceeași strategie din 2014, din Crimeea. Doar retorica s-a mai radicalizat între timp, în condițiile în care un răspuns ferm al Occidentului la provocările Rusiei s-a tot amânat. Acum, de la Kremlin, președintele rus ține lumii ample lec­ții de istorie, în timp ce trupele sale sunt în po­ziție de tragere la doi pași de granițele Uniunii Europene (UE) și ale Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). După logica lui Putin, orice stat din Europa de Est care are câteva sate de mi­noritari ruși, rătăciți de-a lungul veacurilor, se poate aștepta la înființarea unei republici se­pa­ratiste, care să ceară, imediat, ajutorul tru­pelor de „pacificatori” de la Moscova. După ce a pus ordine peste tot în jur, din Georgia în Be­larus și din Kazakhstan în Ucraina, întrebarea e cine urmează. Politica împăciuitoristă a Eu­ropei de Vest nu a funcționat – și nici nu avea cum, în condițiile în care Occidentul a jucat în tot acest timp strict după propriile-i interese, până într-acolo încât foști premieri din Ger­mania (Gerhard Schroeder) și Franța (François Fillon) ajung în consiliile de administrație ale unor companii-gigant din Rusia. Cine urmează du­pă Ucraina? Pentru că dacă urmează Repu­blica Moldova, unde noua putere face eforturi dispe­rate de apropiere de UE, atunci avem o mare pro­blemă. Iar dacă urmează provocări în­drep­tate împotriva Țărilor Baltice sau Poloniei, ia­răși avem o problemă. Unde mai pui că teo­riile teritoriale ale lui Vladimir Putin amorsează și ele o bombă cu ceas în centrul Europei, căci te­zele de la Moscova îi vin mănușă bunului prie­ten Viktor Orbán, care tocmai a decis să ma­seze, la rândul lui, trupe la granița cu Ucraina!

Dacă ne uităm pe hartă, Donețk-ul și Lu­hansk-ul ne-ar putea părea prea îndepărtate ca să ne intereseze ori să ne afecteze cu adevărat, mai cu seamă într-un moment în care criza pan­demică și facturile la gaz și la curent ne dau zilnic bătăi de cap. Dar tumultul de la granița dintre Ucraina și Rusia ne privește cât se poate de personal. Ține și de noi, România, și de Po­lonia, și de Țările Baltice, și de Slovacia, să ne impunem punctul de vedere în fața Occiden­tului, ca să forțăm un răspuns pe măsura gravi­tății pericolului rus în regiune. În lipsa unei replici dure date Rusiei, toate cuvintele fru­moase din tratatele noastre de aderare la NATO și la UE nu valorează cât două parale, în vre­muri de inflație. Iar dacă acceptăm faptul că drama Ucrainei ne privește cât se poate de personal, ar fi momentul să gândim și noi mai încolo de interesul propriu – ca să nu fim întru totul ipocriți, când le cerem asta nemților sau francezilor. Avem câteva sute de mii de etnici și de cetățeni români și în Ucraina, și în Repu­blica Moldova, în bătaia puștilor armatei ruse. Care e proiectul nostru pentru ei? Ce fa­cem ca să le promovăm drepturile? Ce facem ca să îi apărăm? Sau așteptăm să mai tragă Putin la xerox o copie după actele din 2008, ca să ne trezim în fața faptului împlinit? Am văzut deja că Vladimir Putin nu are imaginație și nici nu-i pasă de asta…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian