Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

OCHII – oglinda sănătății noastre

Deseori este de ajuns să privim pe cineva în ochi, ca să ne dăm seama că are pro­bleme de sănătate. Deși anumite afec­țiuni sunt localizate în cu totul alte regiuni ale corpului, ele își lasă cumva amprenta și la nivelul ochilor. Iată ce se poate ascunde în spatele unor astfel de semne.

Nuanțe neobișnuite de culoare

Tentă gălbuie

Foto: Shutterstock – 2

Eventualele modificări de colorit sunt ușor de observat. Când albul ochilor înce­pe să capete o tentă gălbuie, avem moti­ve să suspectăm o creștere a concen­trației de bili­rubină în sânge. Bilirubina este un pigment biliar galben-maroniu, care apare în cursul procesului normal de descompunere în ficat a eritrocitelor (globulele roșii din sânge). Cantitatea prea mare de bili­rubină prezentă în organism indică faptul că ficatul este suprasolicitat și nu mai face față volumului său de „muncă”: în acel moment se declanșează icterul. Organul    va trebui suspus unei investigații amănun­țite. Printre altele, este necesar ca    medicii să exclu­dă posibilitatea unor boli ale sângelui (ar putea fi vorba, în primul rând, de unele modificări patolo­gice ale eritrocitelor).

Roșeață

Dacă ochii se înroșesc frecvent fără o cauză aparentă (cum ar fi, de pildă,    o predispoziție aler­gică, expunerea imprudentă la radiațiile solare sau contactul cu praful), fenomenul poate semnala o afecțiune reumatică. O simplă analiză de sânge îi va arăta medicului de familie dacă este nevoie ca problema să fie cercetată mai aprofundat. În cazul când, odată cu roșeața din albul ochilor, apare și o senzație de uscăciune, aceasta ne poate trimite cu gândul la o disfuncție a glandei tiroide.

Mici noduli albi sau gălbui

Formați pe pleoape, concomitent cu cercuri albi­cioase desenate pe cornee, dovedesc, de cele mai multe ori, depuneri de grăsime. Ele iau naștere în condițiile unor tulburări ale metabolismului lipi­dic, când valorile colesterolului ating un nivel ri­dicat.

Modificări ale pleoapelor

Edeme

Câteodată, atunci când rinichii nu mai funcționează normal, se poate pro­duce o acumulare de lichid în pleoape (edem). Însă nu vă îngri­jorați prea tare dacă vă priviți în oglindă și constatați că aveți pleoa­pele umflate, după petre­cerea prelungită din seara pre­cedentă sau după o noapte de in­somnie, căci o asemenea inflamație este temporară și nu implică niciun pericol. Totuși, dacă vi se pare că ea revine prea des, adresați-vă medicului de familie, pentru a cla­rifica posibilele cauze.

Tresărirea pleoapelor

De obicei, este inofensivă și se manifestă, de regulă, la un singur ochi: fie la pleoapa superioară, fie la cea inferioară. Spasmele sunt provocate de contracțiile rapide    și involuntare ale mușchilor din jurul ochilor, care pot dura doar câteva secunde, după cum pot să se și repete minute întregi. Cauze­le sunt numeroase și cunoscute numai parțial. Prin­tre cele identificate de specialiști se plasează la loc de frunte stresul, oboseala cronică și nervozitatea, stări prezente aproape zilnic,    din păcate, în viața omu­lui modern. Un alt factor declanșator este hi­per­tensiunea, care face ca sângele să pulseze cu mai multă putere în capilarele ce înconjoară ochiul. Alteori, originea zbaterii pleoapelor își are originea în consumul abuziv de alcool, cafea, ceai și diferite băuturi energizante – în acest caz, evitarea excese­lor ar constitui soluția problemei. O altă cauză poa­te fi și deficitul de calciu și magneziu. Pentru a-l compensa, vă sfătuim să consumați mai multe le­gu­me cu frunze verzi, cereale integrale și semințe (în special de susan, dovleac și floarea-soarelui).

Tulburările de vedere

Hipertensiunea poate determina spargerea unui vas de sânge de pe retină. Persoanele care au trăit această experiență își amintesc că au perceput o multitudine de puncte negre, imagine pe care o com­pară cu „un roi de țânțari” sau „o ploaie de fu­ningine”.

O fisură a retinei se anunță adesea prin străful­gerări luminoase, localizate    în zona periferică a câmpului vizual. Ele se fac observate în special la trecerea dintr-un spațiu luminat într-unul întune­cos. Dacă vedem umbre sau puncte negre, aceasta ne poate semnala fie o dezlipire de retină, fie un glaucom.

Cei ce percep simultan două imagini ale ace­luiași obiect ori au vederea încețoșată ar putea su­feri de boala numită „arterita cu celule gigante”, care constă în îngroșarea mucoasei ce căptușește arterele. Ea afectează îndeosebi arterele din zona tâmplelor, este mai frecventă la oamenii trecuți de 50 de ani și se manifestă prin dureri violente de cap, senzație de durere la mestecat, puls lent și fe­bră. Dacă aveți astfel de simptome, prezentați-vă de urgență la medic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian