Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Sclipiri de aur

Foto: Shutterstock – 3

– Într-un moment când televiziunile noastre se întrec în difuzarea de știri cât se poa­te de negre, vă ofe­rim un nou răgaz de normalitate: nu există zi de la Dum­ne­zeu în care, în domenii dintre cele mai diferite, România să nu iasă în față și să nu se acopere de recu­noaș­tere internațională. După ani foarte grei de pandemie și criză, aceste per­for­manțe de­monstrează excep­ționala forță vitală a României –

PIB de top

România se află printre primele ţări din lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere a produsului intern brut per capita (PIB/capita) până în 2030. Conform unei analize realizate de analiștii prestigioasei Universități Harvard, ritmul de creştere este de circa 3,5% pe an, al 12-lea cel mai rapid din lume. „Când vine vorba de PIB per capita, există potenţial uriaş de creştere în Europa de Est”, spun analiştii Harvard, dând exemplul României. Din UE, doar Lituania și Letonia se mai regăsesc în acest top al dez­vol­tării accelerate în următorul deceniu.

Bistrița, finalistă „Green Leaf 2024”

Bistrița se află pe lista onorantă a orașelor fi­naliste selectate pentru „Premiile europene ale ora­șu­lui verde”, anunță reprezentanța din România a Co­misiei Europene. Capitala județului Bistrița-Năsăud concurează la premiul „Green Leaf 2024” („Frunza Verde 2024”), destinat orașelor cu sub 100.000 de locuitori, alături de Elsinore din Da­ne­marca și Velenje din Slovenia, în vreme ce fina­lis­tele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt Valencia și Cagliari, alese dintre ora­șele cu peste 100.000 de lo­cuitori. Cele două pre­mii re­cu­nosc eforturile pe care le depun așe­zările mari și mici pen­tru a îm­bunătăți mediul de viață al locui­torilor lor. Câș­ti­gătoarele vor fi anunțate la 27 oc­tombrie 2022, în cadrul cere­mo­niei de de­cer­­nare a pre­miilor din „Ca­pi­tala ver­de” a aces­tui an, Grenoble. Da­­că va câștiga, Bis­trița își va asi­gura un premiu de 200.000 de euro.

Aur, la olimpiadele de Germană și de Fizică

Teodora și medalia de aur

Tinerii noștri învățăcei țin și ei ritmul cu marile performanțe. Zilele trecute, Teodora Smintanca-Stru­gariu, elevă la Co­legiul „Va­sile Alec­sandri” din Ba­cău, a obţinut lo­cul I la Olimpiada In­ter­na­ţională de Limba Ger­mană, obținând prima medalie de aur a României în istoria acestei olimpiade. În competiţie cu elevi din alte 57 de state, Teodora a obţinut maximum de puncte, 100 din 100! Un alt elev cu care ne mândrim este Vlad Oros, care a reușit să facă perfor­manță la două olimpiade internaționale diferite! După ce a luat aurul la Olimpiada Internațională de Fizică, Vlad „a recidivat” la Olimpiada de Lingvistică, unde a obținut medalia de argint. Luna aceasta, Vlad va participa și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.

Pistă de biciclete între Huedin și Sâncraiu

Primăria Huedin a inaugurat, la început de au­gust, o nouă bucată a pistei de biciclete, care va lega orașul de localitățile Sâncraiu și Călățele, pe traseul unei căi ferate dezafectate. Segmentul are o lungime de 3 kilometri, începe de la inter­secția cu DN1 și se conectează la pista de bici­clete cons­truită de comuna Sâncraiu, lungă de 4 kilometri. Cofinanțat din bani europeni, proiectul va contri­bui la creșterea turismului și la dez­voltarea unei zone de agrement în regiunea Huedin. După fi­nalizarea segmentului de 5 kilo­metri de pe dome­niul comunei Călățele, întregul proiect va avea o lungime totală de 12 kilometri, iar pista de bici­clete va putea fi inclusă în rețeaua europeană a tra­seelor de cicloturism. Unul dintre punctele de atracție ale Huedinului este casa memorială a marelui scriitor Octavian Goga.

Cinematografia românească rămâne în top

Între atâtea performanțe în economie, admi­nistrație, sport și educație, nici cultura nu putea lipsi din lista noastră. Filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, a fost distins, la final de iulie, cu Premiul „Nechama Rivlin” pentru cel mai bun film internațional, la „Jerusalem Film Festival”. Juriul a acordat premiul pentru „pu­terea specială a filmului, ce constă în focusul său clar și punctul de vedere personal”. Filmul îi are în distribuție pe Ioana Bugarin, Șerban Laza­rovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, An­dreea Bibiri, și va avea premiera în cinema­tografe în toamna acestui an.

Românii, cei mai mari „pisicari” ai Europei

Conform datelor europene, țara noastră se află pe primul loc în Uniune la numărul de gospodării care dețin cel puțin o pisică. Statisticile UE spun că în țara noastră ar exista peste 4,3 milioane de ani­­male de companie care sunt pisici! Cu 47% din­tre gospodării având cel puțin o pisică, România con­­duce în top, urmată, la mare distanță, de Leto­nia (38%) și Ungaria (34%). La sfârșitul lunii Iulie, bucu­reștenii au votat un proiect de bugetare parti­cipativă, prin care 500.000 de lei vor fi destinați ste­rilizării și îngrijirii a peste 3.000 de pisici hoi­nare din Capitală.

Cătălin Chirilă, pe urmele lui Ivan Patzaichin

Noi vești bune și pentru sportul românesc. La mai puțin de doi ani înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, după cele două medalii de aur obținute la înot de David Popovici, România își trece în palmares un nou aur mondial, prin Cătălin Chirilă, la canoe simplu 1000 m, la Campionatele de la Halifax, Canada. Cu doar o zi înainte, sportivul nostru reușise să câștige argintul la 500 de metri. Cătălin i-a depășit pe cam­pionul olimpic, brazilianul Isaquias Santos, și pe cehul Martin Fuksa, deținătorul recordului mondial. După mulți ani de derivă, canoea românească revine în prim-plan: România a mai luat aurul în această probă, prin Simion Ismailciuc, în 1963, prin legen­darul Ivan Patzaichin în 1973 și 1977, și prin Aurel Macarencu, în ’86.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian