Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rodica Culcer despre… „Deocamdată, războiul din Ucraina nu poate fi încheiat”

– Multă lume speră ca anul 2023 să aducă pacea la frontierele României. Care sunt șan­sele ca acest lucru să se întâmple cu ade­vă­rat? Vor fi lunile de iarnă ce vin decisive pen­­tru soar­ta războiului din Ucraina?

– Nu am citit nicio analiză serioasă care să dea speranțe de pace pentru 2023. Dimpotrivă, experții militari anunță continuarea conflictului din Ucraina cel puțin în prima jumătate a anului, pentru că nici una din părți nu și-a atins obiectivele. De altfel, nici Zelenski, nici Putin, nu dau semne că ar fi dispuși să negocieze în acest moment. Președintele Zelenski este man­datat de ucraineni, potrivit tuturor sonda­jelor, să recupereze teritoriile ocupate de ruși, deci, este obligat să lupte în continuare. Trupele sale, bine instruite, bine dotate și bine motivate, progre­sează lent dar temeinic, prin lovituri inteligente, cum a fost anihilarea recentă a unei unități militare ruse, încartiruită în mod stupid în apropierea unui depozit de muniții. Ofițerii ruși sunt corupți, incompetenți, tributari unor con­cepții învechite și comandă trupe demoralizate și prost instruite. Desigur, Rusia dispune încă de mijloace tehnice, capabile să terorizeze Ucraina, și de aceea, îi atacă sistematic infrastructura cri­tică, iar Putin, ca să supraviețuiască politic, nu se poate retrage de pe câmpul de luptă, fără o vic­torie care să consemneze cel puțin conso­lidarea ocupației rusești în estul și sudul Ucrai­nei. Un element-cheie în sprijinul Ucrainei este sprijinul militar din partea Occidentului, care va continua, pentru că liderii occidentali au înțeles, de voie-de nevoie, că nu pot permite o victorie a lui Putin la porțile Europei, pentru că aceasta ar fi doar un preludiu la un al treilea război mon­dial, în care se va juca soarta civilizației occi­dentale. Miza este prea mare pentru a abandona Ucraina sau a impune, prin presiuni, un com­promis care l-ar favoriza pe Putin. Războiul va con­tinua, așadar, pentru că, deocamdată, nu poate fi încheiat. Dincolo de această constatare nu avem cum să anticipăm nici o evoluție vii­toare, căci imprevizibilul joacă și el un rol în is­to­rie.

– Imediat după ce preşedintele bulgar Ru­men Radev a asistat la concertul de Anul Nou de la Viena, la invitația cancelarului austriac, Karl Nehammer, acesta a anunțat că va merge și în Bulgaria, pentru a studia realitatea de la frontiera cu Turcia. Este vorba de o încercare „de a repara porţelanurile sparte”, cum co­men­tează presa austriacă, după veto-ul aplicat aderării noastre și a Bulgariei la Schengen? Este apropierea dintre Bulgaria și Austria de bun augur pentru România?

– Vizita cancelarului Nehammer în Bulgaria poate fi o operațiune de imagine, menită să-i mai lustruiască reputația în Europa, concomitent cu întărirea mesajului său de uz intern privind preocuparea pentru permeabilitatea frontierelor UE. De altfel, Nehammer a și spus că dorește să obțină sprijin financiar din partea UE, pentru întărirea apărării frontierei Bulgariei cu Turcia. Totodată, așa cum a scris ziarul austriac „Die Presse”, s-ar putea ca Nehammer să pregătească te­renul pentru o ieșire din impasul în care a aruncat UE, dar numai după ce alegerile re­gionale din Austria inferioară se vor fi con­sumat. Drumul este însă lung și incert, pentru că nu știm cum va juca Olanda în această partidă de poker. Cert este că miza lui Nehammer este electorală și că zarva pe care a făcut-o pe tema migrației i-a folosit, ridicând cota partidului său (chiar dacă nu la nivelul dorit). Tema migrației îi preocupă pe austrieci și pune într-o situație dificilă partidele de stânga, care o susțin. De aceea, este greu să vorbim de o apropiere între Bulgaria și Austria, căci domnul Nehammer își urmărește propriul interes, nicidecum pe cel al Bulgariei. Fapt este că, fără votul Austriei și cel al Olandei, nici noi, nici bulgarii, nu intrăm în Schengen, și trebuie să colaborăm cu aceste state, fie că ne plac sau nu. Așadar, nu putem duce o politică de forță, așa cum propun unele televiziuni cu interese suveraniste. Interesul național impune o politică realistă și inteligentă. Problema este că la București nu are cine să o facă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian