ROMÂNI CARE AU REUȘIT

Vitrinele magazinelor de specialitate și ale supermarket-urilor abundă în oferte care mai de care mai tentante la carne și produse din carne, numai bune să atragă cumpărători pofticioși și fără prea multe pretenții în ceea ce privește calitatea. Că multe dintre aceste produse conțin carne doar… pe etichetă e o realitate cunoscută, semnalată în nenumărate rânduri de presă, dar ignorată la toate nivelurile.
Din fericire, în România au început să apară mici întreprinzători care se încăpățânează să producă la scară mică specialități doar din carne de cea mai bună calitate, „neîmbunătățite” cu adaosuri sintetice și tot felul de „E”-uri. Timișoreanul Alin Macsim este unul dintre aceștia. Mezelurile sale, produse sub brandul Gustarea Regelui®, se bucură de recunoașterea a tot mai mulți clienți.
Răbdare și două kilograme de carne

Alin Macsim are 37 de ani. Și-a făcut studiile universitare în Italia, unde a avut ocazia de a mânca preparate din carne și lapte tradiționale, dar și de a vizita câteva gospodării în care acestea erau produse. I-au atras atenția mai cu seamă cămările speciale ale italienilor, în care brânzeturile și mezelurile sunt puse la maturat. Întors acasă, la Timișoara, Alin a experimentat prima sa rețetă de salam crud la începutul anului 2019. „Nu a fost chiar o reușită, nici neapărat un eșec, dar era departe de ceea ce mi-aș fi dorit eu. Am înțeles atunci că trebuie să studiez mai serios întregul proces de producție. Am reluat legătura cu prietenii mei, producători amatori și profesioniști din Italia, dar, deși aveam o relație bună cu ei, mi-am dat seama că fiecare lăsa câte o întrebare fără răspuns sau omitea câte un mic detaliu, pentru a nu divulga secretele păstrate în familiile lor de zeci de ani”, spune Alin Macsim.
Nu s-a dat bătut. A studiat lucrări de specialitate din domeniul alimentar, a continuat să experimenteze rețetă după rețetă, îmbunătățindu-și metodele și tehnicile de preparare, până când rezultatul obținut i s-a părut satisfăcător și a decis să-l împărtășească și prietenilor. Succesul a fost total. Drept urmare, și-a investit economiile personale și, cu ajutorul familiei, și-a deschis un laborator de producție. „Pe măsură ce afacerea va crește, s-ar putea să ajung să apelez și la finanțări din fonduri europene sau alte surse. Deocamdată, dorinţa mea este să rămân un producător mic. N-am nicio intenție să-mi industrializez producția sau rețetele”.
– Prin ce sunt diferite produsele dvs. față de cele ale marilor producători?
– Produsele mele sunt speciale datorită încăpățânării mele de a nu adăuga niciun fel de conservant (nitriți, nitrați etc.) la prepararea lor. În plus, nu sunt supuse niciunui proces termic. În producţia unui kilogram de salam intră două kilograme de carne, condimente şi timpul de maturare, de 90 de zile. Salamul este uscat strict prin metoda veche, tradițională, de maturare, este învelit într-un mucegai nobil, care se formează în mod natural atunci când produsul respectă anumiţi parametri.
– De unde vă procurați materia primă?
– La început, nu cunoșteam piața, furnizorii, calitatea materiei prime de care aveam nevoie. Le-am luat pe toate la rând, am experimentat, dar am și studiat, ascultând sfaturile celor cu mai multă experiență în domeniu. Așa am ajuns să folosesc doar materii prime de cea mai înaltă calitate, de la producători locali de încredere. Încerc să aleg doar furnizori care împărtășesc valorile mele de calitate și sustenabilitate. Evident, toate materiile prime sunt certificate și respectă normele și reglementările de siguranță alimentară.
Un om cât o echipă

Mezelurile produse sub brandul Gustarea Regelui® au, deocamdată, piață de desfacere doar pe plan zonal, deoarece Alin Macsim este singurul care se ocupă de toate, de la crearea și testarea rețetei, până la producție, promovare și desfacere, inclusiv livrare direct la domiciliul clienților. „Fac asta pentru că vreau să interacționez cu ei, să le aflu părerea, preferințele, să le văd ochii când le înmânez pachetul cu produsele comandate”. Același lucru se poate întâmpla și la târgurile de produse tradiționale din țară sau la diverse evenimente gastronomice la care Alin participă cu produsele sale, oferindu-le celor interesați ocazia de a le degusta și a le cumpăra.
– E greu să produci un produs curat, într-o lume plină de fake-uri și înlocuitori?
– Da, este foarte dificil. În ultimii ani, am asistat la o creștere a interesului pentru produse alimentare naturale, sănătoase și curate, dar și la o creștere a cantității și varietății produselor alimentare contrafăcute sau cu ingrediente înlocuitoare nenaturale, produse care pot avea un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și pot afecta reputația producătorului. Producătorii de alimente curate, indiferent de natura lor, trebuie să depună eforturi semnificative pentru a ieși pe piață cu produse autentice și sănătoase. În plus, trebuie să fie mereu vigilenți la noile tendințe și tehnici folosite de furnizorii de produse contrafăcute sau cu ingrediente înlocuitoare. Pentru asta, e nevoie permanentă de o atenție constantă la mișcările pieței și o voință puternică de a nu te lăsa dus de val, de a nu pune interesul financiar mai presus de cel al respectului pentru consumator, prin calitatea produselor pe care i le oferi.
Deși lucrează de unul singur pe toate palierele micii sale afaceri, Alin Macsim a avut deja numeroase comenzi și din alte județe ale țării, dar a trimis produse Gustarea Regelui® spre degustare și unor clienți din Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii și Dubai.
Cele mai importante ingrediente: perseverență și muncă
– Au fost și momente în care să vă fi dorit să renunțați?

– Da, în orice afacere există momente dificile, momente în care poate fi tentant să renunți. În cazul meu, a fost o perioadă în care am avut probleme cu furnizorii de materie primă și am fost nevoit să găsesc alte surse de aprovizionare, ceea ce a fost destul de dificil. În primele luni de activitate am avut probleme și cu promovarea produselor, deoarece nu aveam o rețea de distribuție bine pusă la punct și nu eram cunoscut pe piața locală. Am reușit să depășesc aceste momente prin perseverență și muncă asiduă, iar acum sunt mândru de ceea ce am reușit să construiesc.
– Ce satisfacții are un antreprenor în România?
– Bucuria cea mai mare este să vezi cum afacerea ta prinde contur și se dezvoltă într-un mediu competitiv. E o satisfacție să vezi că produsele tale sunt apreciate de clienți și că eforturile îți sunt răsplătite prin creșterea cererii. Tristețea majoră este generată de birocrație și de lipsa de predictibilitate a mediului de afaceri. Uneori, este greu să obții la timp autorizațiile necesare sau să faci față unor cerințe impuse de legislație. Un alt motiv de îngrijorare este legat de concurența neloială și de prezența pe piață a produselor contrafăcute. Este dificil să concurezi cu acestea, care sunt vândute la prețuri mai mici, dar care pot aduce serioase prejudicii credibilității afacerii tale.
– De unde vine numele afacerii dvs., al brandului „Gustarea Regelui®”?
– Dorința mea a fost să fac niște produse speciale, prin care să se simtă special, regal, oricine le degustă. În Italia, e o vorbă care mi-a plăcut: „il boccone del prete”, adică „îmbucătura preotului”. Pe vremuri, la sate, când erau foarte puține familii înstărite, persoanele cele mai de seamă din sat erau preotul, profesorul și doctorul. Dacă se întâmpla să-i ai oaspeți la masă, lor le puneai în farfurie ce era mai bun. De aici vine și vorba: ce e mai bun e îmbucătura preotului, familia trebuie să se mulțumească cu restul. Eu am vrut ca produsele mele să fie mai aparte de atât, de aceea am ales numele de Gustarea Regelui®.
Dacă doriți să vă bucurați de Gustarea Regelui®, produsele din brandul timișoreanului Alin Macsim, le puteți căuta și comanda pe internet, pe toate rețelele de socializare cunoscute. Și, de ce nu?, regi sau regine putem fi cu toții, fie și peste un regat mic, cât… o felie de salam.