ROMÂNI CARE AU REUȘIT
La început de septembrie, într-o plimbare ce leagă centrul Brașovului de cartierul Șchei, pașii te duc alene, fără nicio țintă anume, pe străduțele înguste, mărginite de case pitice, ascunse după porți uriașe, decorate cu câte un șarpe dacic, de fier: vechime istorică, de care ai vrea să te bucuri, dacă visarea minții nu ți-ar fi întreruptă de un miros năprasnic de pâine proaspătă. Te lămurești repede: pe ușa unui magazin din apropiere scrie Brutăria Simplu, cu toate că are vitrinele pline cu bunătăți. O ispită căreia nu îi pot rezista. Hotărâre înțeleaptă! Nu mă aleg doar cu o pâine cum n-am mai mâncat din anii copilăriei, ci și cu o poveste pe care mă grăbesc să v-o spun.
Nicoleta Trifan – gazda și musafira

Este stăpâna locului și a pâinilor rumene din galantar: femeie tânără, cu un zâmbet cât soarele verii. Ghicești ușor bucuria în el.
– Ce anume v-a îndemnat să porniți o afacere dintr-o meserie practicată mai ales de bărbați: brutăritul? În plus, România e plină de brutării…
– În copilărie găteam, mai în joacă, mai în serios, bunătăți pentru sora mea mai mică. Eu eram „gazda”, iar ea, mereu, musafira mea. Acum, brutăria este locul în care pot dărui ceea ce am mai bun în mine: pasiunea pentru hrană bună și de calitate. Asta e, de fapt, provocarea pe o piață concurențială destul de colorată. Chiar și găsirea oamenilor a stat sub semnul calității. Am dorit ca echipa cu care lucrez să rezoneze cu așteptările mele. Cred că România a ajuns în punctul în care trebuie să arate ce știe prin fapte, să creeze valori. Și ce poate fi mai de preț decât o pâine curată, gustoasă și sănătoasă, pusă pe masa familiei?
– Cum ați pornit la drum?
– Am pornit la drum cu ajutorul creditelor bancare, în urmă cu cinci ani. Am crezut atât de mult în ideea noastră, încât ne-am asumat toate riscurile, care nu au fost puține. Am apelat și la ajutorul fondurilor europene, anul trecut, când am implementat proiectul „Casa Simplu”, un proiect de antreprenoriat social. Asta înseamnă că o parte importantă din profit este redirecționată spre persoanele vulnerabile din județul Brașov. Pâine și fapte bune. Am ales să facem acest demers pentru că, timp de mai bine de cinci ani, am reușit să formăm în jurul nostru o comunitate de cumpărători incredibil de frumoasă. Și, pentru că tot ceea ce facem împreună cu clienții noștri se învârte în jurul ideii de familie, de copilărie, de acasă, demersului nostru social i-am spus „Casa Simplu”.
Simplu, dar nu simplist
– Spuneați că miza afacerii este calitatea ingredientelor pe care le folosiți. Cum navigați printre atâtea E-uri?

– Coacem cu făină organică, folosim maia sălbatică pentru pâine și ingrediente naturale pentru dulciuri, fără esențe artificiale, aditivi sau conservanți. Dar ingredientul nostru principal este respectul pentru oameni și respectul pentru gustul natural. Ceea ce facem este Simplu, dar nu simplist!
– De unde vă procurați materia primă?
– La început a fost puțin mai complicat, până am reușit să identific producători și furnizori pentru materia primă de care aveam nevoie. În ultimii ani, însă, am avut bucuria să constat că a crescut numărul producătorilor de făină organică, atât pe plan local, cât și național. Dovadă că încep și românii să se gândească mai mult la ce consumă, au început să citească etichetele, pentru a cumpăra în cunoștință de cauză un anume produs.
Gogoașa de joi
– Ce altceva produceți, în afară de pâine?

– Simplu este o afacere de familie, o brutărie artizanală, specializată în pâine făcută cu cereale integrale organice și aluat natural, dospit cu maia sălbatică, fără zaharuri sau conservanți adăugați. Toată pâinea și produsele de patiserie sunt făcute în mare parte manual, folosind tehnici vechi. Pe lângă pâinea dospită cu maia naturală și produsele de patiserie, pregătim și dulciuri, unele după rețete vechi, altele mai sofisticate sau chiar inventate de noi, în funcție de starea de spirit. În vitrina noastră puteți găsi mereu ceva nou, posibil să fie un produs unicat, creat dintr-o inspirație de moment, fără o rețetă pe care s-o putem repeta. Unul dintre cele mai noi produse este gogoașa Simplu, din aluat dospit cu maia, cu turmeric, cu ciocolată sau cu fistic, pe care clienții noștri o pot găsi în fiecare joi. Reprezentativ este și cozonacul dospit cu maia naturală, pe care îl coacem de sărbători, pe bază de precomandă.
– E greu să produci un preparat curat, într-o lume plină de fake-uri și înlocuitori?
– Așa cum spuneam, noi am creat în jurul nostru o comunitate extraordinară și nu exagerăm când spunem că, de cele mai multe ori, lângă clienții noștri trăim sentimentul de familie, de acasă. Credem că dragul de oameni și dragostea pentru hrană curată ne-au ajutat foarte mult să nu simțim greul de care n-am fost nici noi feriți.
Ca pe vremea bunicii
– De unde pot cumpăra cei interesați produsele dumneavoastră?

– Avem două magazine în Brașov, dar colaborăm și cu câteva cafenele din oraș, unde cei interesați pot găsi o gamă mai restrânsă din dulciurile Simplu.
– Dacă aș fi brașovean, de ce aș alege produsele dumneavoastră, și nu ale altor producători?
– Noi mereu spunem că e loc sub soare pentru toată lumea. Ne bucură fiecare producător onest care vine pe piață și chiar suntem în relații bune cu alte brutării artizanale locale. De ce să ne alegeți pe noi? Pentru că spunem, mai departe, povestea în care am crescut. Simplu înseamnă exact ceea ce folosea și bunica, la vremea ei, când gătea bunătățile de care ni se face mereu dor și al căror gust încercăm să-l recreăm și noi.
Cât timp mi-a spus povestea brutăriei sale, mâinile Nicoletei Trifan nu s-au oprit din frământatul aluatului. Mirosul de pâine coaptă îmbrățișează străduțele Brașovului, ca-ntr-o poveste care continuă așa cum a început: Simplu.