– „Chinezul” din Movilița –

Puțini sunt oamenii care reușesc să reziste ofertei uriașe de mărfuri etalate de marile magazine. Că e vorba de alimente sau de îmbrăcăminte, ele se vând „la tonă”, în cantități și varietăți amețitoare, între care e greu să alegi totdeauna corect, între calitate și kitsch, între autentic și fals. Așa se face că ne umplem dulapurile cu haine și încălțăminte din plastic, care se strică după câteva purtări, în loc să alegem veșminte durabile și sănătoase, confecționate din materiale naturale. Exemple există! Asta a fost, sute de ani, tradiția satelor noastre, în care veșmintele se confecționau doar din in, cânepă, lână și piele naturală. Un adevărat tezaur de frumusețe și de durată, la care cine se întoarce are mari șanse de reușită. Așa cum este și cazul pe care vi-l relatăm.
O afacere de familie
Într-un sat din județul Constanța, Movilița, o familie creează obiecte din piele, de aproape 30 de ani. Afacerea a început-o tatăl, Petre Nichita, în 1994, dar la reușita ei trudește întreaga familie: mama, fiul și nora, precum și câțiva angajați. Din mâinile lor pleacă, spre toate colțurile lumii, curele de pantaloni sau de ceas, portofele, brățări, brelocuri, pandantive, produse de serie sau personalizate la cererea clienților, toate din piele de cea mai bună calitate. Atelier Nichita e un brand recunoscut pe piața de profil, care dovedește că întoarcerea la tradiție, chiar și când e vorba de meșteșuguri, poate fi un pariu câștigat.
Navetist în Marea Britanie

Petre Nichita are 55 ani și are studii de mecanică navală. N-a profesat, însă, niciodată în domeniu. Imediat după 1990, când granițele s-au deschis, a plecat în Marea Britanie, cu viză de turist. Dar nu la turism îi stătea lui gândul. Cu ajutorul unor cunoscuți, s-a angajat într-o fabrică unde se confecționau obiecte din piele. „Am început efectiv de la mătură, pentru că, dincolo de simpatia aceea generală pentru românii veniți din regimul comunist, trebuia să demonstrezi că ești bun la muncă, ești serios și-ți vezi de treabă”, își amintește Petre Nichita. „Stăteam în Marea Britanie șase luni, cât era valabilă viza, apoi veneam o lună acasă și plecam iar. Autoritățile române se convinseseră că n-am nicio intenție să rămân pe-acolo și atunci m-au lăsat în legea mea, să umblu ca turist. După vreo trei excursii, mi-au dat viză pe zece ani și-atunci a fost mai simplu”.
Pe cont propriu
Patru ani de zile s-a tot dus și a tot venit, că așa mergeau lucrurile pe atunci. A rămas fidel firmei din Marea Britanie, unde, încet, încet, a avansat, învățând rând pe rând toate etapele prin care trece o bucată de piele ca să devină curea, portofel sau alt accesoriu de îmbrăcăminte. N-a trecut mult până să-i încolțească în minte ideea că ar putea face și acasă, în România, ceea ce învățase în Anglia. „Ieșirile astea mi-au deschis mintea. Încă de când am ajuns acolo prima oară, devenisem conștient că, orice aș încerca să fac de unul singur, nimeni nu mă va băga în seamă, nu o să am nicio șansă pe piață. De aceea am ales să stau o vreme în umbra lor și bine am făcut. După patru ani, le-am propus celor din firma britanică să colaborăm, să fac în România produse pentru ei”.
S-a întors acasă și s-a apucat de treabă. Tot ce a câștigat muncind în străinătate a adunat, ban cu ban, și a investit în utilajele necesare demarării unei astfel de afaceri. A angajat oameni, i-a învățat ce și cum, treaba mergea. „Eram un fel de «chinez» de România. Pe produsele făcute de noi, firmele mari își puneau sigla, brandul, și le vindeau ca atare. Era convenabil pentru ei, că eram în Europa, marfa ajungea mai repede decât din China, prețul era bun și pentru ei, și pentru noi”.
Petre Nichita făcea în continuare drumuri în Marea Britanie, la firma pentru care lucra, le prezenta celor de acolo modele noi, pentru sezonul următor, și avea exclusivitate de execuție. O vreme, lucrurile au mers bine. În țară, încă mai funcționau tăbăcării, de unde Atelier Nichita își procura materia primă, iar străinilor le plăcea, pentru că pielea avea o textură frumoasă, nu neapărat uniformă, ci rudimentară cumva, ceea ce-i conferea o originalitate aparte. Acum, pielea din care cei de la Atelier Nichita își confecționează produsele provine din Italia, în România nu mai există tăbăcării…
„Pe noi ne-a obișnuit comunismul cu «înlocuitori»”
– De ce ați decis să vă desprindeți de partenerul dvs. din Anglia? Nu v-a fost teamă că „audiența” dvs. va fi mai mică?

– Demersurile le-am început mai de mult, dar lucrurile se mișcă greu, e un proces de durată. Cred că am avut și noroc, pentru că, acum, tehnologia a avansat mult și repede, ceea ce ne-a ajutat pe partea de marketing, căci ne putem promova mult mai rapid ca altădată. Când mi-am dat seama că produsele noastre ajunseseră la un standard de care nu trebuia nicicum să ne rușinăm, am decis să ies din umbră. Am început să pun condiții celor din Marea Britanie: să pună și numele nostru pe produse, să apară „Made in Romania”, nu doar „Made in UK”, pentru că erau conceptele mele, modelele mele și fabricate, toate, în România. Mi-au spus că nu se poate și s-au îndreptat spre producătorii chinezi. A fost alegerea lor. Iar chinezii, să știți, pot lucra ieftin și prost, la fel cum pot lucra scump și bun, alegerea e a clientului.
– Faptul că faceți produse de calitate, din piele adevărată, pe o piață plină de falsuri, nu este un dezavantaj?
– Să vă dau un exemplu: un tâmplar merge să cumpere cuie; sunt și ieftine, și scumpe. Le alege pe cele ieftine. Vine, le folosește, dar cuiele se îndoaie și le aruncă. Merge iar la magazin și le ia pe cele scumpe, de calitate. Pe drum, se întâlnește cu alt tâmplar, care și el caută cuie. Îi spune ce a pățit cu cele ieftine și-l sfătuiește să cumpere din cele scumpe. Înțelegeți? Un produs de calitate aduce mai mulți clienți, chiar dacă nu-i fidelizează pe cei inițiali. La noi, lipsește cultura în privința produselor din piele, ne-a obișnuit comunismul cu înlocuitori. În Italia, de exemplu, la presiunea unei asociații a pielarilor și tăbăcarilor, s-a dat o lege prin care se interzice folosirea expresiei „piele artificială”.
„Cea mai grea e relația cu statul român, care ne-a pus mereu bețe în roate”
– Ați avut și momente în care v-a fost greu?
– Mi-a venit să dau cu capul de pereți de nu știu câte ori! Lucrând aici toată familia, ne-am cam pus toate ouăle într-un singur coș, cum se spune, ceea ce s-a simțit greu de tot în momentele de impas. Cea mai dificilă e relația cu statul român, care ne-a pus mereu bețe în roate, mai ales înainte de intrarea în UE. E multă birocrație, ai de depus mereu tot felul de declarații, am avut parte de controale și șicane de tot felul, mai ales la început, când lucram cu valută, iar legislația noastră era diferită de cea din afară.
– Ce v-a făcut să mergeți înainte?
– Ambiția. Dacă nu ai un vis, pentru ce mai lucrezi, pentru ce te mai zbați? Dacă la sfârșitul zilei fac măcar 80 la sută din ce-mi propun, sunt mulțumit. Niciodată nu poți realiza sută la sută, că tot timpul intervine câte ceva.
– V-ați ajutat de credite, de fonduri europene?
– Credite, da, dar de fonduri europene nu ne putem atinge, nu avem acces. UE ne dă bani degeaba, dar funcționarii români nu-și fac treaba. Am încercat, dar mereu lipsea câte o virgulă, câte ceva. Am vrut să iau utilaje, firma care se ocupa de dosar mi-a zis ce să pregătesc; mai trebuia o negație de la Agenția de Protecția Mediului. Trebuia să fie proaspătă negația asta, că nu avea valabilitate prea mare. Mi-au returnat cererea, că lipsea nu știu ce, apoi mi-au spus că, legal, îmi vor răspunde în 30 de zile. Așa a și fost, doar că banii pentru acea linie de finanțare s-au epuizat în prima săptămână. Așa că am renunțat la ideea de a mai accesa fonduri europene.
Fiul lui Petre Nichita, Dorin, e absolvent de ASE, dar nici el, ca și tatăl său, nu a lucrat deloc în domeniul pentru care s-a pregătit în facultate. A copilărit și a crescut aici, în miros de piele, în atelierul-afacere al familiei. „Mă simt foarte bine aici, unde sunt toate jucăriile mele!”, spune, mai în glumă, mai în serios, Dorin Nichita. Și n-ai cum să nu îi dai dreptate, când poți admira, pe site-ul firmei, multitudinea de „jucării” de care te poți folosi o viață. Un cadou sau, pur și simplu, un răsfăț personal sunt mai aproape decât ne-am imaginat. În Atelier Nichita, din Movilița, Constanța, România.