– Istoria omenirii nu se compune doar din fapte de glorie, ci și din multe bizarerii. Unele din ele, vecine cu nebunia. De la judecarea și execuția publică a porcilor și până la divorțuri soldate cu îngroparea, de viu, în pământ –
Tribunalul animalelor

În Evul Mediu, animalele erau judecate la fel ca și oamenii. Până în secolul al 18-lea, chiar și insectele riscau în multe părți ale Europei să aibă probleme penale. Primul exemplu cunoscut de istorici este cel al unui porc, judecat (și executat) în 1266, la Fontenay-aux-Roses. Tot un porc a fost adus în fața Justiției în 1386, fiind acuzat de infanticid. Procesul a fost sobru, iar porcul a fost tratat, ca în multe asemenea procese, exact ca un om. Înainte de execuție, a fost îmbrăcat într-o vestă și i s-au pus mănuși și o mască cu chip uman, ceea ce a sporit considerabil efectul dramatic.
Necuvântătoarele trimise în judecată se numărau, aproape invariabil, printre cele domesticite (mai ales porci, tauri, cai și vaci) sau printre cele considerate dăunătoare, precum șobolanii și temutele… gărgărițe. “Inculpații” compăreau atât în fața tribunalelor bisericești, cât și în fața celor seculare. Adesea erau audiați la proces și martori umani, iar necuvântătoarele aveau parte de avocați. Dacă instanța le considera vinovate, animalele erau fie executate, fie trimise în exil. Mai existau însă și excepții. De exemplu, o măgăriță care fusese victima unor avansuri nedorite, a fost judecată alături de agresorul ei, sub acuzația de bestialitate. Măgărița a fost însă achitată, grație martorilor care i-au luat apărarea, lăudându-i blândețea și comportamentul bun. Omul n-a avut însă același noroc, fiind executat. Un alt proces care a avut drept inculpat un animal este descris într-o cronică din 1624, care descria un caz mai vechi. De data aceasta a fost vorba de un cocoș din orașul Basel, din Elveția, adus în fața instanței pentru “crima scandaloasă și nefirească a depunerii unui ou”. Cetățenii îngrijorați ai localității suspectau că, în spatele acestei afaceri necurate, ar fi stat însuși Satana și că în ou ar fi crescut, de fapt, un vasilisc – o reptilă fabuloasă, reprezentată adesea drept o combinație de șarpe și cocoș, având puterea de a ucide prin simpla privire sau prin otrava răsuflării sale. Dar și mai ciudat a fost un proces desfășurat în 1596 la Marsilia și în care au fost judecați niște delfini. Nimeni nu mai știe care a fost acuzația adusă bietelor făpturi. Cert este că delfinii au fost găsiți vinovați și executați fără milă. Dar de ce să ne mirăm? Asemenea cazuri s-au întâlnit și recent. În 2004, a fost, de pildă, condamnată la închisoare în Kazakhstan o ursoaică numită Katya, ea fiind găsită vinovată după ce a mușcat două persoane. Katya a fost încarcerată la penitenciarul Arkalyk, din Kostanay, fiind eliberată abia după ce a ispășit 15 ani de închisoare.
Săracul satului
Printre cele mai neașteptate lucruri pe care le află studenții de la facultățile de istorie este că în Evul Mediu, mentalitatea față de “săracul satului”, personaj tratat astăzi îndeobște cu dispreț, pe motiv că nu muncește destul sau nu e suficient de descurcăreț, era complet diferită. În acele vremuri, când nu existau servicii de asistență socială și alte asemenea înlesniri, îngrijirea celor năpăstuiți de soartă cădea, în mod firesc, în sarcina comunității și a bisericii. Fapta de a-l ajuta pe băiatul familiei din vecini, născut cu o dizabilitate, ori pe bătrânul satului, care nu mai avea puterea să muncească, nu era percepută drept o corvoadă de membrii comunității, ci mai degrabă drept o binevenită ocazie de a demonstra că sunt cu adevărat niște buni creștini. Așadar, “săracul satului” le oferea prilejul să-și manifeste bunătatea și omenia în mod concret, lucru pentru care comunitatea îi era îndatorată. Acest sistem le oferea de altfel oamenilor și o plasă de siguranță: vremurile erau grele, și fiecare dintre ei era conștient că, într-o zi, ar putea ajunge el însuși să se numere printre năpăstuiții care au nevoie de ajutorul altora pentru a supraviețui.
Fecioara de fier
Probabil că niciodată în istorie tortura n-a ajuns să capete forme mai teribile ca în epoca medievală. Iar unul dintre cele mai cinice exemple provine chiar de pe teritoriul țării noastre. Este vorba de așa-numita “Fecioară de fier”, din Cetatea Făgărașului. În închisoarea cetății se afla o încăpere în care sfârșeau cei ce fuseseră condamnați la moarte. În ziua execuției, condamnatului i se spunea că, iată, va fi iertat și eliberat, dar cu o singură condiție: să sărute chipul Maicii Domnului, atârnat pe pieptul Fecioarei de fier, care era amplasată într-o înfundătură a zidului. Profund recunoscător, condamnatul pășea bucuros către Fecioara de fier, dar, apropiindu-se de ea, călca pe un dispozitiv care declanșa un întreg mecanism. Braţele Fecioarei de fier, prevăzute cu cuțite, se deschideau brusc și îl prindeau într-o îmbrățișare ucigașă, străpungându-i corpul. La picoarele Fecioarei de fier se căsca apoi o gaură, prin care condamnatul cădea de la o înălţime de 8-10 metri, într-un canal în care îl așteptau mai multe săbii ascuțite, orientate cu vârfurile în sus, care îl tăiau în bucăți. Canalul era alimentat apoi cu un șuvoi de apă, care spăla toate urmele monstruoasei execuții, purtând resturile în Olt, care curgea la numai 800 de metri de Cetatea Făgărașului.
O nuntă ca-n povești?
Decorul celor mai multe basme este unul medieval: castelul, prințesa, cavalerul în armură strălucitoare… Iar când ne referim la o nuntă ca în povești, asta vrea de regulă să însemne că ea a fost romantică, sublimă și desăvârșită, sub toate aspectele. Ei bine, nunțile medievale erau oricum, numai nu ca “din povești”. Pentru început, trebuie consemnat că “fericita mireasă” abia dacă se afla la vârsta pubertății, având adesea în jur de 12 ani. Cât despre mire, erau cazuri când și acesta abia era trecut de 14 ani, dar și situații inverse, în care era deja bătrân, burtos și gârbovit. Cât despre ceremonie în sine, ea era mai ceva ca în Las Vegas. Cel puțin în Europa Occidentală, unde însurățeii se căsătoreau pe stradă, prin hanuri și cârciumi, sau direct în vreun pat, fără a fi necesară prezența unui preot sau a unor martori. Evident că de aici au decurs și numeroase probleme și încurcături, întrucât încheierea unui asemenea mariaj putea fi demonstrată doar cu mare dificultate. Drept care, începând din secolul al 12-lea, s-a decis că mirii trebuie să-și unească soarta în cadrul unei ceremonii solemne, oficiate de un preot. Decizia a reprezentat o adevărată revoluție. Și nu toată lumea a fost încântată. Iată de ce, o dată ce noile reguli, care presupuneau și acordul părinților, au început să fie aplicate în Anglia, mulți tineri îndrăgostiți au dat fuga să se căsătorească în Scoția, unde ele au pătruns abia mai târziu.
Inelul capcană
Până la începutul secolului al 13-lea, când mariajul a fost reglementat cum se cuvine, au apărut multe neînțelegeri. Dacă doi logodnici întrețineau raporturi sexuale, se considera că actul în sine a reprezentat o expresie a consimțământului lor și, prin urmare, ei erau considerați din acel moment gata căsătoriți. Dar consimțământul putea fi manifestat și altfel. De exemplu, prin simplul gest de a primi sau oferi un cadou. Acesta era numit de englezi “wed” – termen de la care derivă de altfel cuvântul “wedding”, care înseamnă “căsătorie”. Astfel, dacă un bărbat îi dăruia unei femei, de exemplu, un inel, iar ea îl accepta, mariajul putea fi considerat consfințit. Această ușurință cu care se puteau lega două destine a condus la multe situații neplăcute. Pentru a le evita pe viitor, biserica din Anglia a atenționat, la începutul secolului al 13-lea, că niciun bărbat nu ar trebui “să pună de dragul distracției, un inel de paie sau din vreun alt material, de rând sau prețios, pe mâinile unei tinere femei, pentru a putea preacurvi mai ușor cu ea, ca nu cumva, în timp ce crede că glumește, să se angajeze la poverile căsătoriei”. Și, într-adevăr, nu era de glumă: cele mai multe procese erau tocmai cele în care se încerca demonstrarea faptului că o căsătorie a fost încheiată.
De la o extremă la alta: martori la noaptea nunții
Dacă până în secolul 13, te puteai pomeni că te-ai căsătorit dintr-o simplă greșeală, toană ori glumă ne-nțeleasă, odată ce în această sferă a vieții private lucrurile au început să fie reglementate, s-a ajuns în cealaltă extremă: chiar dacă nunta avea loc după tot tipicul, cu acordul părinților, în cadrul unei somptuoase ceremonii religioase, oficiate de un preot și cu o mulțime de martori, tot se mai considera că lipsește ceva. Mai ales în cele mai importante familii, în frunte cu cele regale, mizele erau foarte mari. Oamenii trebuiau să fie convinși că mariajul a fost consumat, căci altfel exista riscul ca el să fie anulat, provocând probleme politice, economice și, Doamne ferește, chiar militare. Dar cum se putea asigura lumea că o căsătorie chiar a fost consumată? Ei bine, într-un singur fel: asistând la respectivul moment. Lucrurile se întâmplau, de regulă, cam așa: după ceremonia religioasă de la biserică, urma o petrecere, la care nuntașii se veseleau bine, ajutați de cantități impresionante de alcool. Iar apoi, când atmosfera devenea suficient de încinsă, mireasa era luată (uneori pe sus) de propria ei familie sau de alți invitați și dusă în patul nupțial. Dar nuntașii nu se retrăgeau din încăpere, ci rămâneau acolo, holbându-se la miri, până când aceștia duceau, cum-necum, lucrurile până la capăt. În multe părți ale Europei, se obișnuia, chiar și în familiile mai simple, ca, după consumarea căsătoriei, mirele să iasă triumfal din dormitor, prezentându-le nuntașilor cearceaful însângerat, menit să dovedească, fără putință de tăgadă, atât faptul că mireasa a devenit a lui, cât și că aceasta a fost neprihănită până în noaptea nunții.
Taxa miresei
În mai multe părți ale Europei, ca de exemplu în Anglia, femeile de rând aveau o portiță de scăpare, care le permitea să-și aleagă ele însele soțul, căutând un bărbat pe placul inimii lor, chiar dacă acesta locuia pe o altă moșie decât pe cea a stăpânului lor. Tot ce aveau de făcut era să-i plătească lordului feudal un soi de taxă pe căsătorie, numită “merchet”, prin care să-și despăgubească seniorul pentru faptul că urma să-l lipsească de forța lor de muncă. “Merchet” era deci un fel de răscumpărare sau de compensație. Plata către senior putea fi făcută de tatăl sau fratele tinerei care urma să se mărite, dar și de ea însăși. Există relatări despre tinere femei din epoca medievală, care munceau din greu, tocmai pentru a strânge bani pentru taxa în cauză, care, odată achitată, le dădea dreptul să-și ia drept soț bărbatul iubit. Potrivit istoricilor, chiar și în zona noastră a existat o “taxă pe feciorie”. Din ea a derivat apoi așa-numitul “preț al miresei”, plătit de mire sau de familia lui către părinții viitoarei soții.
Dreptul primei nopți
Oricât de incredibilă ni s-ar părea azi taxa pe căsătorie, ea nu era de fapt decât varianta mai blândă a unui obicei mai vechi, care prevedea dreptul seniorului de a petrece el însuși noaptea nunţii, cu oricare dintre femeile care se căsătoreau pe pământurile sale. Din câte se pare, această practică exista încă din zorii istoriei, fiind consemnată până și în “Epopeea lui Ghilgameş”, una dintre cele mai vechi scrieri literare din lume, care datează de pe la începutul mileniului al III-lea î.Hr. Textul spune că Ghilgameș, care era conducătorul cetății babiloniene Uruk, “Trăieşte împreună cu nevasta promisă. El întâi, şi apoi soţul”. La rândul său, istoricul grec Herodot consemna, vorbind despre un trib libian din vechime, că “fecioarele care urmează să se mărite îi sunt înfățișate regelui, care o deflorează pe cea care îi place”. Deși unii specialiști nu cred că “dreptul primei nopți” ( “jus primae noctis”) ar fi existat și în perioada medievală, există totuși numeroase argumente care par să vină în sprijinul perpetuării sale. În Anglia, de exemplu, este consemnată o practică judiciară care, în loc să-i ofere dreptul de moștenire primului născut, i-o asigura, dimpotrivă, ultimului dintre copii. Această tradiție pare să fi avut la bază tocmai principiul potrivit căruia paternitatea celui mai mare fiu ar sta sub semnul întrebării (cine a fost “primul”, stăpânul sau soțul?). Cunoscut sub numele de “Borough English”, acest obicei pare așadar să certifice, fie și indirect, faptul că “dreptul primei nopți”, numit de francezi “droit du seigneur” (“dreptul seniorului”) a continuat să fie o realitate și în epoca medievală. La fel ca un obicei ciudat din Catalunia, care cerea ca stăpânul să treacă peste patul de nuntă în care era întinsă mireasa. Acest gest simbolic era perceput de țărani drept o umilire, o demonstrație de forță a stăpânilor.
Un alt indiciu că dreptul primei nopți a continuat să fie exercitat de seniorii medievali provine din Zürich, unde un document din secolul al 16-lea consemna obiceiul ca bărbatul care urmează să se căsătorească să-l invite pe mai marele locului și să-l lase să-și petreacă noaptea nunții cu mireasa, ori să-i ofere în schimbul acestei plăceri o plată constând în suma de cinci șilingi și patru pfeningi.
Un divorț sângeros
În Evul Mediu, în Germania, atunci când soții nu mai găseau nicio cale de înțelegere, situația era tranșată prin luptă. Felul în care decurgeau lucrurile a fost detaliat într-o carte scrisă în 1467, care atestă că soții luau cât se poate de în serios sintagma “până ce moartea ne va despărți”. Cum bărbatul are în mod evident un avantaj fizic atunci când se luptă cu o femeie, soției îi erau făcute unele concesii, astfel încât confruntarea să decurgă în condiții cât mai echitabile. Soțul era, de pildă, pus să stea într-o gaură săpată în pământ, iar una dintre mâini îi era legată la spate. Dacă lupta era câștigată de femeie, bărbatul era executat. Dacă cel victorios era soțul, femeia era îngropată de vie.
Moda în Evul Mediu
Felul în care se îmbrăcau oamenii în decursul Evului Mediu este printre cele mai bizare din istorie. Bărbații acelor vremuri erau, de pildă, pur și simplu obsedați de pantofii cu vârfuri ascuțite, ca niște morcovi. Și atât de lungi, încât ajungeau să depășească și cu peste 12 centimetri nivelul degetelor de la picioare. Cu cât erau pantofii mai lungi, cu atât mai mare se considera că era averea domnului în cauză. Și, implicit, respectul pe care i-l datorau semenii săi mai puțin binecuvântați de soartă. Cum bunul-simț există dintotdeauna, au existat însă și în Evul Mediu numeroși critici acerbi ai acestei mode aiuristice. Unul dintre manuscrisele perioadei afirmă, de exemplu, că acești pantofi “ar fi mai potriviți drept gheare pentru demoni, decât ca ornamente pentru bărbați”, iar un poem englezesc din 1388 deplângea faptul că bărbații nu pot îngenunchea atunci când se roagă, din cauza faptului că pantofii lor sunt prea lungi. Problema a fost în final tranșată, chiar de la “vârf”: în 1368, regele Franței a emis un edict prin care a interzis producerea și folosirea pantofilor-morcovi în Paris. După aproape 100 de ani, regele Angliei, Eduard al IV-lea, a luat o decizie asemănătoare, restricționând drastic dreptul purtării ciudaților pantofi. Dar dacă vă vine să râdeți de bărbații din Evul Mediu, aflați că nici femeile nu erau cu mult mai breze. A fost o perioadă în care o frunte înaltă era considerată un mare semn de frumusețe. Pentru a se ridica la înălțimile amețitoare ale acestui ideal medieval, femeile își smulgeau cu nestrămutată hotărâre atât genele, cât și sprâncenele, până când nu mai aveau pe față nici măcar un singur firicel de păr.