Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Harry și William – primul pas către împăcare

Diana, „prințesa inimilor”, celebrată în Anglia

– Dacă trăia, ar fi împlinit 60 de ani. Un prilej folosit de cei doi fii ai Dianei pentru a-i dedica mamei lor mult iubite o statuie amplasată în grădina Palatului Kensington –

Foto: Getty Images – 3

Nu mai puțin de patru ani a lucrat sculp­torul englez Ian Rank Broadley pentru a finisa statuia prințesei Dia­na. A desenat o schiță, a modelat forma și a fi­nalizat în cele din urmă turnarea în bronz. În 2017, când William, în vârstă de 39 de ani, și Harry, de 36 de ani, au comandat statuia, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la moartea Dia­nei, ei erau încă uniți în dorința de a ridica un monument în cinstea mamei lor. Dar vremurile s-au schimbat. Acum, când au dezvelit opera în grădina Sunken, a Palatului Kensington, s-a văzut limpede: dacă în anii trecuți, cei doi prinți păreau să formeze o echipă, astăzi, par doi străini. Și cât de diferită e atitudinea fiecăruia dintre ei! William pare un tip vertical, serios, un adevărat bărbat de stat, care seamănă tot mai mult cu defunctul lui bunic, Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta. Harry, în schimb, flutură din mâini, se mișcă încontinuu, se joacă cu verigheta și încearcă să-și mas­cheze nervozitatea cu câte un zâmbet.

William și Harry au dezvelit statuia Dianei: ”În fiecare zi ne dorim ca mama noastră să mai fie încă aici”

Cearta dintre frați a început în urmă cu un an și jumătate, când Harry s-a mutat în America, împreună cu soția lui, Meghan, fostă actriță de seriale, și cu fiul lor, Archie, în vârstă de doi ani. Motivul rupturii: lipsa afecțiunii rudelor sale regale, în frunte cu tatăl său, prințul Charles, care l-au afectat puternic emoțional, și atitudinea rece și ra­sistă a Windsorilor față de soția lui, pe ju­mă­tate negresă. Clamate public, la diverse televiziuni de peste ocean, acuzele lui au fost apreciate de William drept trădare. Se putea trece peste aceste disensiuni? Obser­vatorii evenimentelor așteaptă un răspuns pozitiv.

Ziua în care Diana și-ar fi sărbă­torit cea de-a 60-a aniversare a repre­zentat un bun prilej de reconciliere. Primii pași către o reapropiere au devenit deja vizibili. Deși declarațiile publice au lipsit, William și Harry au schimbat câteva vorbe, se spune că pe tema victoriei englezilor în fața Germaniei, repurtată cu două zile înainte, la Campionatul European de Fotbal.

Când au tras împreună de husa verde care acoperea statuia Dianei, cei doi frați au fost aplaudați de micul grup de invitați, care-i cuprindea și pe Spenceri, fratele și surorile Dianei. Mai ales Harry se simte profund legat de mătușile și unchiul lui din partea mamei, care, după moartea Dianei, au avut me­reu o atitudine critică față de casa regală, cu care con­tactele s-au și întrerupt.

Un alt semn bun: în po­fida tuturor divergențe­lor, Harry și William s-au pus de acord asupra unei de­clarații comune: „În fiecare zi ne-am dori ca mama noastră să fie în continuare aici. Sperăm ca această statuie să fie percepută mereu drept un simbol al vieții și moștenirii ei”. William i-a făcut fratelui său și o concesie: i-a exilat pe jurnaliștii britanici, atât de urâți de Harry (atacat per­manent de ei pen­tru fuga în America), în cea­laltă parte a grădinii cas­telului și le-a cerut ca fo­tografiile eveni­mentului să fie văzute de ei înainte de publicare. Frații au avut astfel răgazul de a decide care dintre imagini să ajun­gă în văzul lumii. Pe durata scurtei lui vizite londo­neze, Harry a participat împre­ună cu cântărețul Ed Sheeran la o petrecere organizată în grădina Funda­ției „WellChild”, care se ocupă de copiii grav bolnavi. Un proiect de suflet pentru Harry, mai ales de când este el însuși tată: „Viața de zi cu zi alături de doi copii mici este un adevărat număr de prestidigitație”, a mărturisit el în cadrul evenimentului. Să fi fost inaugurarea statuii Dianei o ofertă de pace pentru Harry și William? În comentariile evenimentului, presa britanică se dovedește pesimistă. Acuzele lui Harry au fost mult prea dure ca să fie uitate într-o zi, iar Meghan ține să-și „americanizeze” soțul, ținându-l cât mai departe de Anglia. Doar fratele Dianei, Contele Spencer, crede că „există speranța ca amintirea mamei lor să îi reapropie pe cei doi frați”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian