Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Afacerea Sussex” – Meghan și Harry la vânătoare de bani

– Nepotul fugit în America al reginei Elisabeta s-a pus pe făcut bani. Metodă sigură: compromisul! –

A fost odată…

Banii n-au miros. Prințul Harry, fiul cel mic al prințesei Diana, și soția sa, fosta actriță de seriale Meghan Markle, că­rora, de la plecarea în SUA, li s-a ridicat calitatea de membri cu roluri active în Casa Regală brita­nică, au pornit un război pe cont propriu, din punct de vedere financiar. Iar faptul că ar putea afecta imaginea familiei regale prin deciziile luate nu pare să-i preocupe prea mult.

Scandalul „Sussex Royal”

La începutul acestui an, când Harry și Meghan s-au stabilit în America, pierzându-și statutul de reprezentanți ai familiei regale, ei au anun­țat că vor să muncească pentru a deveni indepen­denţi din punct de vedere financiar. Prima lor tentativă în acest sens a provocat însă un scandal de pro­porții. Prințul Harry și Meghan Markle plănuiseră să înregistreze brandul „Sussex Royal”, ca marcă glo­bală pentru tot felul de activități și produse, in­clu­siv jucării și obiecte vestimentare. Cu alte cu­vin­te, doreau să profite nestingheriți de pe urma rudeniei lor cu casa regală, fără a se mai simți obli­gați să și facă ceva pentru ea, în schimbul beneficiilor obți­nute. Regina Marii Britanii, Elisa­beta a II-a, a inter­venit însă ferm, arătând că titul de „royal” nu poate fi folosit în alte scopuri decât cele care sunt direct asociate cu Palatul Buckin­gham. În final, Prințul Harry și Meghan Markle au anunțat că se vor conforma și că nu vor mai folosi „Sussex Ro­yal” şi nici termenul „royal” în activită­ţile lor viitoa­re. Decizia nu i-a afectat prea mult pe cei doi. Ei sunt oricum asociați, în ochii opiniei publice, ideii de regalitate britanică. „Nu credem că înde­păr­­ta­rea cuvântului «royal» va avea un impact ma­jor”, a afirmat postul de televiziune american ABC.

Într-adevăr, din reacțiile presei și ale oamenilor de rând, s-a putut vedea în decursul acestui an că ducii de Sussex au continuat să fie asociați Casei Regale bri­ta­nice, gesturile lor influen­țând puternic imaginea a­ces­teia în lu­me și afec­tând-o, une­ori, grav. Între protocolul re­gal, instituit de regina Eli­sabeta, și men­talitatea me­diului mon­den de la Holly­wood, este o diferență uriașă. Or, tocmai acolo și-au aruncat ancora intereselor Meghan și Harry. În lumea afacerilor legate de cinema, unde renumele lor monarhic se transformă în bani peșin.

Munți de bani, doar din discursuri

Sperând prin ploaie (Foto: Guliver/Getty)

Când Prințul Harry și Meghan Markle au decis să se rupă de Casa Regală britanică, toată lumea s-a întrebat cum intenționează cei doi să câștige su­ficient de bine, încât să se poată bucura în conti­nuare, de stilul de viață cu care fuseseră obișnuiți. S-a bănuit încă de atunci că una dintre sursele de venit vor fi discursurile la evenimente private, pre­cum cele organizate de marile corporații, precum și participarea lui Meghan, la campaniile antira­siste din SUA. În Occi­dent, remunerarea unor per­sonalități publice pentru susținerea unor discursuri este o practică obișnuită, indiferent dacă vedetele în cauză provin din lumea artelor, a politicii sau din alte domenii. Înainte de a deveni premierul Marii Britanii, Boris Johnson câștiga, de pildă, circa 40.000 de dolari pentru câte un discurs de 15 minute, fiind însă cu mult sur­clasat de Anna Win­tour, celebra editoare a revistei de modă Vogue, al cărei tarif se ridică la minimum 100.000 de dolari discur­sul. Într-un top al celor mai bine plătiți „rosti­tori” din 2020, pe primele locuri s-au clasat fostul președinte ame­rican Bill Clinton (750.000 de do­lari), fostul premier britanic Tony Blair (431.000 de dolari) și, umăr la umăr, fostul și actua­lul locatar al Casei Albe, res­pectiv, Barack Obama și Donald Trump (400.000 de dolari fiecare). Inițial, presa din întreaga lume a estimat că toți aceștia vor fi între­cuți de Prințul Harry și Me­ghan Markle, despre care se credea că vor obține cam un milion de dolari, în schimbul fiecărui discurs. Aveau ce spune! Ameri­canii se dau în vânt după bârfe despre viața monar­hilor! Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Potrivit unui articol apărut recent în publicația britanică „Dai­ly Mail”, pe lângă fap­tul că pandemia de co­ro­navirus a mai stricat un pic prețurile, ducii de Sus­sex și-au tăiat singuri craca de sub pi­cioare, din cauza preten­țiilor exagerate pe care le au. Prințul Harry și Me­ghan Markle doresc să decidă ei conjunctura eve­nimentului la care urmea­ză să susțină un discurs, căpătând dreptul de a veri­fica persoanele care parti­cipă și să ob­țină informații despre sponsori. Mulți organizatori de eveni­mente „vor ridica din sprân­cene” în fața acestor pretenții, care se aplică doar în cazul mari­lor demnitari. „Puține televiziuni agreează să in­vite pe post personalități care să le spună rea­li­zatorilor ce au de făcut”, susține presa americană.

Lovitura anului: contractul cu Netflix

Casa din Santa Barbara (Foto: Instagram – 2)

Veniturile pe care ducii de Sussex le vor câștiga din discursuri vor fi, oricum, un simplu mărunțiș pe lângă cele preconizate în urma înțelegerii pe care au semnat-o re­cent, cu platforma americană Net­flix, pentru producţia de filme do­cumentare cu caracter biografic şi programe pentru copii. Prințul Harry și Meghan Markle au anun­țat că se vor con­centra pe diverse teme inspirate de poveşti din pro­pria lor viață, „apropiate su­fletului lor”. („Spovedanii gen reality show cu amintiri de la curtea Angliei?”, se în­trea­bă presa britanică.) În mod cert, colaborarea cu Net­flix, care are peste 192 de mi­li­oane de abo­nați la nivel glo­bal, nu va face de­cât să mă­rească și mai mult vizi­bili­ta­tea americană de care se bu­cu­ră cei doi soți. Iar asta îi va ajuta, fie și indirect, să adune și mai mulți bani. Cât anume au câștigat Prințul Harry și Meghan Markle de pe urma contractului multi­anual semnat cu Netflix nu se știe deocamdată cu exac­titate, dar suma vehi­culată în presă variază undeva între 50 și 150 de milioane de dolari.

Nu este, așadar, de mi­rare că, la doar câteva zile după semnarea contrac­tu­lui, cuplul a fost în măsură să-i ramburseze Coroanei britanice suma de 2,4 mi­lioane de lire sterline, uti­lizată pentru renovarea Frog­more Cottage, reșe­dința de pe domeniul Cas­te­lului Windsor, unde Harry și Meghan au locuit înainte de a părăsi Marea Britanie. „Această sumă oferită de Prinţul Harry acoperă integral costurile necesare renovării «Frog­more Cottage», proprie­tate a Majestăţii Sale Regina, şi care va rămâne re­şedinţa din Marea Britanie a ducelui şi a familiei sale”, a precizat purtătorul de cuvânt al ducilor de Sussex.

Gurile rele afirmă că nu este exclus ca decizia ducilor de Sussex, privind semnarea contractului cu Netflix, să fi fost luată în contextul în care cei doi erau strânși cu ușa, din cauza cheltuielilor uria­șe făcute în ultima perioadă. În iunie, ei au plătit peste 14 milioane de dolari pentru a cumpăra în Santa Barbara o reședință luxoasă, cu 9 dormi­toare și 14 băi. În august, presa internațională a relatat că, după ce și-au cumpărat casa, ducii de Sussex și-au propus, de asemenea, să intre într-unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din lume, „Coral Casino Beach & Cabana Club”. Pentru a fi accep­tați, ei trebuie să plătească echivalentul a circa 265.000 de euro, sumă la care se adaugă și o taxă supli­men­tară, pentru a-și menține în decursul tim­pului sta­tutul de membri. Obrazul subțire cu chel­tuială se ține, mai ales atunci când ți-ai pierdut statutul re­gal. Postul american de televiziune ABC News a apreciat că aceste cheltuieli majore, făcute în ulti­ma perioadă de Prințul Harry și Meghan Markle, au jucat „un rol major” în semnarea con­tractului cu Netflix. „Ei au o casă uriașă, pe care trebuie să o plătească în rate, și se pare că Prințul Charles, tatăl lui Harry, nu mai dă bani”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian