Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Și zeii îmbătrânesc, nu-i așa? – ROGER FEDERER

– Cel mai mare tenismen al lumii a împlinit 40 de ani. Dar indiferent ce urmează, el rămâne neîntrecut –

Spectacol total

Foto: Agerpres – 2

Există zile în care viața devine un chin: ne zbatem să răzbim, suntem hărțuiți, ne întâlnim cu o mie de oameni și ne simțim terminați. Seara, ajunși acasă, nu mai avem chef de nimic: nici de vorbă și nici de trăncăneala de la TV. Dar des­chidem totuși televizorul. Și, ce să vezi? Cu puțin noroc, dăm peste un meci de-al lui Roger Federer și-l vedem cum mâ­nuiește racheta fără niciun efort, dar în egală măsură eficient. Pare atât de dezinvolt, de parcă tocmai ar ju­ca tenis cu paleta de ping-pong, împreună cu copiii lui. Însă, în momentul următor lan­sează mingea cu 200 km pe oră, în cel mai îndepărtat colț al terenului, unde, cu siguranță, adversarul său n-o va mai prinde. Sau o face să se pre­lin­gă peste fileu și să cadă la pământ exact acolo unde acest ma­gician al mingilor și-a propus să ajungă. A-l privi pe Federer te face să te simți relaxat și inspirat totodată. Ca și când ai sta la malul mării, ai privi valurile și ai citi, când și când, câteva pagini dintr-un roman bun. Rafinamentul jocului său, frumusețea mișcărilor lui consolează, învio­rează, înaripează.

Federer a împlinit luna aceasta 40 de ani, o vârstă aproape matusalemică pentru un sportiv de top. Multă lume va spune ceva prostesc, gen „Păi da, tipul s-a menținut fantastic în formă”. Dar asemenea platitudini cu siguranță nu reușesc să transmită adevărul despre calitățile elvețianului, care este considerat cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor. Firește că arată de milioane, cu picioarele lui lungi, trupul zvelt și părul fru­mos, pe care din fericire nu și-l taie prea scurt și nici nu și-l rade pe tâmple, ca fotbaliștii. Dar farmecul lui Federer se extinde dincolo de simpla înfățișare fizică. La debutul în tenis, obișnuia să înjure și să urle pe teren, iar odată și-a făcut ra­cheta fărâme. Astăzi, pare echilibrat mental, cen­trat, și atunci când mai pierde câte un meci, se enervează puțin, dar apoi îi reapare pe chip zâm­betul luminos, de tip Federer, care pare să spună: „Și ce? E doar tenis. Și, oricum, nu sunt în halul ăsta de important”. Carisma lui constă în modul de-a dreptul artistic în care stăpânește mingea și în relaxarea la nivel profund, dublată de o stare de bună dispoziție permanentă. Zâmbește chiar și când pierde. Ceea ce se întâmplă extrem de rar.

Foc și gheață

Familia, în tribune: Mirka (st.), mama (dr.), fetițele și băieții gemeni (Foto: Getty Images – 2)

Dar drumul până la această maturitate mentală a fost lung. Federer a apelat la ajutorul psiho­logilor. „A durat doi ani până când am știut ce trebuie să fac, pentru a nu fi nici prea indi­fe­rent, dar nici me­reu turat la maxi­mum. Am numit asta fire and ice (foc și gheață n.r.). Focul mă animă, în vreme ce gheața mă ajută să fac mai bine față pier­derilor unor punc­te și înfrângeri­lor”. Destul de pu­ține, în comparație cu premiile și titlu­rile pe care le-a ob­ținut: a câștigat 20 de titluri de Mare Șlem, 103 titluri la turneele din circuitul ATP, a deținut 310 săptămâni locul întâi în clasa­mentul ATP și a fost ales sportivul anului, la nivel mondial, de cinci ori – mai mult decât oricare altul.

Mai bogat decât Ronaldo și Messi

Zeul sportului alb

Potrivit revistei fi­nan­ciare americane Forbes, în 2020, el a fost cel mai bine plătit sportiv din lu­me, cu câștiguri anuale de 106 milioane de do­lari, pla­sându-se înaintea lui Cristiano Ronaldo, Lio­­­nel Messi și a jucă­to­ru­­lui de golf Tiger Woods. Dar și mai in­teresantă decât tre­cerea în revistă a aces­tor rea­lizări este întreba­rea de ce tocmai Federer este de decenii întregi preferatul sponsorilor și al publi­cului, și nu actualele vedete ale tenisului, Rafael Nadal și Novak Djokovic. Pentru a înțele­ge acest fenomen, trebuie să mergem departe în trecut. „Încă de mic copil am visat să câștig Wim­ble­­donul”. Născut la Basel, fiu al unei sud-afri­can­ce și al unui elvețian, tot ce și-a dorit a fost să devină un profesionist al tenisului. Părinții s-au îm­po­trivit, nefăcând parte din rândul celor ce nu­tresc acest gen de ambiții pentru copiii lor. Dar Roger s-a impus, a întrerupt școala, a devenit ra­pid nu­mărul unu mondial la categoria juniori și a câști­gat, la 21 de ani, pentru prima dată, turneul de la Wimbledon. Tocmai pentru că nu se lasă in­fluen­țat de alții, ci își urmează propriile visuri, el mun­cește neabătut pentru a se perfecționa, într-un mod mai inteligent și mai lipsit de compromisuri ca alți sportivi. În plus, își antrenează și abilitățile de showman: „Să joci tenis în fața publicului e ca și când ai fi actor la teatru”.

Printre cei mai mari admiratori ai săi se nu­mă­ră directorul editorial al revistei de modă „Vogue”, Anna Wintour, și defunctul scriitor ame­rican David Foster Wallace, care scria exaltat, într-un eseu, că „a asista pe viu la un meci de Wim­bledon de-al lui Federer ar fi similar cu o trăire religioasă”. Și că arta lui de a jonga cu min­gile ar sugera puteri supranaturale. „Expli­cația metafizică este că Roger Federer aparține acelei categorii rare și neobișnuite de sportivi, pentru care anumite legi ale firii nu par să fie valabile. Cam ca în cazul baschetbalistului american Mi­chael Jordan, care nu doar că sărea neobișnuit de sus, dar se putea menține mai mult timp în aer decât o permite, de fapt, gravitația”.

O nevastă și patru copii

Cu soția lui, Mirka

Roger Federer a fost întrebat, odată, care a fost cel mai fericit moment din viața lui. Alții ar fi zis: „Când m-am îndrăgostit de soția mea”. Sau: „Nașterea copiilor mei”. El a spus însă: „Pri­ma mea victorie la Wimbledon”. Nu e deloc ușor să fii măritată cu un bărbat pentru care marea pasiune este profesia lui. Partenera trebuie să fie din același domeniu, pentru a-i înțelege obsesia. Ca Mirka Vavrinec, în vârstă de 43 de ani, o fostă jucătoare de tenis, cu care Federer este însurat de 12 ani. Cuplul are două perechi de gemeni, două fete și doi băieți, și trăiește în Dubai, la Valbella și în Elveția, lângă Lacul Zürich. În ultima vre­me, sportivul a fost mai des acasă decât de obicei, din cauza problemelor create de pandemie, dar și de dureri la genunchiul stâng. Alte vedete din lumea tenisului se retrag cel târziu la mijlocul celui de-al treilea deceniu de viață. Federer va juca, cel mai probabil, atât cât îi va permite cor­pul. Există oameni care profețesc că el riscă să de­cadă de la statutul de supererou, la cel de per­so­naj tragic, pentru că nu este capabil să re­nunțe. Dar lucrurile pot fi privite și dintr-o altă perspec­tivă: o legendă ca Roger Federer își poate permite aproape orice. El poate rata mingi sau pierde me­ciuri. Important e că se află în teren și mai exer­cită o parte din magie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian